Friday, October 05, 2012

У Београд стигли посмртни остаци кнеза Павла / "Политика" October 5, 2012


Политика
Александар Апостоловски
Oбјављено: 05.10.2012.
October 5, 2012

Foto: Анастасијевић


Уз звуке црквених звона и химну „Боже правде”, коју је свирао оркестар гарде, ковчези са посмртним остацима кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе, стигли су синоћ пред Саборну цркву у Београду. У пратњи владика, патријарх Иринеј је у дворишту лично чекао да припадници Гарде Војске Србије преузму ковчег кнеза Павла, док су ковчеге кнегиње Олге и кнежевића Николе, у Саборну цркву унели младићи у народним ношњама. У тишини, кроз шпалир гардиста и ученика Београдске богословије, ковчези су унети у цркву.

У тој, цркви 1923. године, венчали су се кнез Павле и кнегиња Олга. У тој цркви, после 89 година, њиховим сенима, поклонио се државни врх Србије. Председник Томислав Николић и премијер Ивица Дачић, ушли су заједно са патријархом Иринејом, док је око хиљаду грађана, посматрало повратак кући једне од најконтроверзнијих личности српске историје, кнеза намесника, свргнутог у мартовском пучу 1941. године, протераног из Србије.

Уморним кораком и са сузама у очима, син кнеза Павла – кнез Александар – није имао снаге да каже било шта, док га је супруга, кнегиња Барбара од Лихтенштајна, држала под руку. Принцеза Јелисавета, ћерка кнеза Павла, која је јуче дочекала посмртне остатке својих најмилијих на граничном прелазу Батровци, а потом, уз пратњу владиних возила, стигла у Београд, рекла је да истовремено осећа велику тугу, радост, али и олакшање.

– Мој отац је сањао да вечно почива у Србији. Моја животна мисија је била да се они сахране на Опленцу. Круг се сада коначно затворио, они су овде, са својим народом – казала је Јелисавета, праћена својом ћерком, холивудском звездом Катарином Оксенберг.

После парастоса који је одржао, патријарх Иринеј је у пригодној беседи нагласио да је преносом посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и њиховог сина, кнежевића Николе Карађорђевића у Србију, исправљена велика неправда, оценивши да је тај догађај велики дан за српску историју и српски народ.

– То је велики дан и за Србију која је дала сагласност да се њихови посмртни остаци донесу у земљу. Влада се примила часне улоге да узме учешће у овом светом дану и тиме је показала да цени и поштује улогу династије Карађорђевића и Српска православна црква захваљује на том часном делу – казао је патријарх.

Он је рекао да је кнез Павле посебну улогу одиграо у историји културе и да је био свестан прилика у којима се Југославија налазила, као и да је кнез Павле предузео све да се усагласи однос Југославије са великим силама.

Чланови породице Карађорђевић, потом су одали почаст рођацима. Престолонаследник Александар и његова супруга Катарина, били су све време уз Јелисавету и њеног брата кнеза Александра, демонстрирајући помирење које је уследило неколико дана уочи „повратка кнеза Павла”.

– Павле је једноставно заслужио да га дочекају као великог државника и драго ми је да су у цркви присутни сви – и плаве и црвене крви – рекао је један старац.

Дочеку посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе, присуствовали су и принц Владимир са супругом Бригит, принцеза Линда са синовима Михаилом и Ђорђем, као и Хелен Хабсбург и њен рођени брат гроф Геринг Ханс Вајт, блиски рођаци принцезе Јелисавете. Данас се очекује и долазак британског принца Мајкла од Кента.

Грађанима у Србији ће бити омогућено да у Саборној цркви данас до 17 часова, одају пошту Карађорђевићима, када је планирано да колона са посмртним остацима крене према Опленцу, где ће сутра бити сахрањени у крпити цркве Светог Ђорђа на Опленцу.


http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/U-Beograd-stigli-posmrtni-ostaci-kneza-Pavla.sr.html



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment