Tuesday, October 02, 2012

Уставни суд распирио страсти / "Политика" October 2, 2012


Политика
Б. Билбија – А. Петровић
Oбјављено: 02.10.2012.
October 2, 2012


„Равногорци” нису били борци за слободу али јесу били учесници рата, одлучила највиша судска инстанца у Србији и – разљутила обе стране





Пошто је Уставни суд Србије оценио неуставним поједине чланове Уредбе Владе Србије из 2005. године, којом је регулисан начин остваривања права припадника Југословенске војске у отаџбини и Равногорског покрета, у области борачко-инвалидске заштите, настао је „полемички хаос”.

Оваквом одлуком Уставног суда члановима Равногорског покрета ускраћена су права на борачки додатак, личну инвалиднину, додатак за негу и помоћ, ортопедски додатак, право на бањско и климатско лечење о трошку државе и право на ортопедска и друга помагала.

Према овој владиној уредби, чије су одредбе оцењене неуставним, чланови Равногорског покрета сматрани су учесницима Народноослободилачког рата. Међутим, из ове одлуке УСС произилази да „равногорци” нису били борци за слободу.

Али, остаје им право на пензију и професионалну рехабилитацију, као и на добијање „Равногорске споменице 1941. године”, али под условом да су у покрет ступили у периоду од 17. априла до 31. децембра 1941, као и да службу нису прекидали до 15. маја 1945. године.

После одлуке Уставног суда да оцени неуставном уредбу Владе Србије од 17. јуна 2005, којом се припадници Равногорског покрета изједначавају у правима са партизанима, Александар Недић, генерални секретар Српског либералног савета, који се бори за рехабилитацију Драгољуба Драже Михаиловића, оцењује за „Политику” да то ни на који начин не може да утиче на овај процес.

– Поменута уредба која је прошле недеље поништена, не може да се одрази на суђење генералу Дражи Михаиловићу. На рочишту за рехабилитацију Михаиловића, ниједном речју, или било којим документом, никада није потврђена сарадња са окупаторима, Италијанима и Немцима, нити са квислинзима. То се не може рећи и за сарадњу партизанског покрета, која је постојала и са Немцима и Италијанима 1943. на Неретви, као и са припадницима усташког и осталих квислиншких покрета – поручује Недић.

Са друге стране, проф. др Миодраг Зечевић, председник Субнора Србије, наводи за наш лист да се оваква одлука Уставног суда могла очекивати:

– Ми смо још 2004, када је донет закон о изједначавању Равногорског покрета са партизанским, покренули питање уставности тог закона. Суд није расправљао о нашем захтеву, све до летос, односно после избора, што сведочи да су резултати избора створили климу слободног, независног рада институција – каже председник Субнора.

Зечевић подсећа да је Субнор покренуо оцену уставности, јер мисли да „равногорцима” такве почасти не припадају:

– Уставни суд је на основу тога реаговао, па одлучио да Равногорски покрет није антифашистички покрет и да припадници те војске нису антифашистички борци, већ учесници рата. Ми мислимо да су клањем и формирањем црних тројки, осрамотили и српског ратника и српски народ, да су све време окупације наступали против оних који су се борили против окупатора и квислинга и за ослобођење земље. И да су све време сарађивали, изузев првих дана рата 1941, са фашистичким окупаторима, Немцима, Италијанима, Бугарима, Мађарима и са квислиншким формацијама створеним у Југославији, као што су усташе и домобрани, Бела гарда у Словенији, муслиманска милиција, балисти... – додаје проф. Зечевић.

Недић, међутим, тврди да до сада ни један једини припадник Равногорског покрета, односно Југословенске војске у отаџбини, није добио пензију, нити бенефиције које је сада укинуо Уставни суд прошле недеље:

– Интересантно је да господа из Субнора много више нападају непостојеће бенефиције припадника Равногорског покрета и ЈВуО, него бенефиције које имају припадници домобрана, белогардејаца и балиста у бившим југословенским републикама – каже генерални секретар СЛС-а, организације која је наследила Српску либералну странку.

Подсетимо, ова странка такође је поднела захтев Уставном суду за испитивање уставности ове уредбе Владе Србије. Српска либерална странка била је незадовољна што у комисији која одлучује да ли неко од припадника Равногорског покрета има право на пензију, од укупно пет чланова, седе и два представника Субнора.


http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Ustavni-sud-raspirio-strasti-ravnogorci-partizani.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment