Thursday, October 25, 2012

Žalba: Draža je umro ranije / "Novosti" October 24, 2012

Novosti
V. N.
24. oktobar 2012. 20:54
October 24, 2012

Srpski liberalni savet izjavio je žalbu na sudski utvrđeni datum smrti Dragoljuba Draže Mihailovića, tvrdeći da je on streljan dve nedelje ranije nego što je navedeno u rešenju

Dragoljub Draža Mihailović

SRPSKI liberalni savet izjavio je žalbu na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojim je 31. jul 1946. određen kao datum smrti Dragoljuba Draže Mihailovića. SLS smatra da to nema nikakve veze s danom smrti i da daje prostor za razne manipulacije oko procesa rehabilitacije generala koji je u toku.

Advokat Zoran Živanović je predložio da prvostepeni sud preinači rešenje, tako što će utvrditi kao datum smrti 17. jul 1946. godine, podsećajući da je iz dokaza utvrđeno da je Mihailović tada streljan. On navodi i da predlagači nisu podneli predlog za proglašenje nestalog lica za umrlo, već predlog za utvrđivanje smrti, jer ”Mihailović nije nestao, već je streljan po sudskoj presudi”.

Prvi osnovni sud u Beogradu početkom oktobra je Dražu proglasio mrtvim, a kao datum njegove smrti odredio je 31. jul 1946. To rešenje je neophodno, jer bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:402868-Zalba-Draza-je-umro-ranije


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment