Sunday, October 10, 2010

American and Serbian Delegation Events of October 6, 2010 regarding Pranjane and the Halyard Mission in Serbia / Наставак акције „Хуманитарна асистенција“


Above: Serbian Minister of Defense Dragan Sutanovac
and U.S. Ambassador to Serbia, Mary Burce Warlick
October 6, 2010

Center: U.S. Ambassador to Serbia
Mary Burce Warlick
October 6, 2010



Events of October 6, 2010 regarding Pranjane and the Halyard Mission in Serbia

POSTED ON THE "REPUBLIC OF SERBIA - MINISTRY OF DEFENCE" WEBSITE AT:

http://www.mod.gov.rs/index_eng.php#video

TO VIEW THE VIDEO CHOICES LISTED BELOW, go to the VIDEO postings of October 6, 2010 posted on the Republic of Serbia Ministry of Defence website found under:


06.10.2010


Continuation of the "Humanitarian assistance" project

[Note: "FLV" is the type of video file used]



>>Ministers statement
FLV


>>Statement of U.S. Ambassador Mary Burce Warlick [In English with Serbian translations by interpreter]
FLV


>>Answers to reporter questions - About airport Ladjevci
FLV


>>Answers to reporter questions - About professionalization
FLV


>>Answers to reporter questions - About US pilots rescue
FLV


>>Answers to reporter questions - About defense industry
FLV


>>Statement of school principal Gorica Stanojevic
FLV


>>Tour
FLV

___________________________________

06.10.2010. 12.56

October 6, 2010



Наставак акције „Хуманитарна асистенција“
 
Министар одбране Драган Шутановац и амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Србији Мери Бурс Ворлик обишли су данас Основну школу «Иво Андрић» у Прањанима код Горњег Милановца.
 
Повод посете био је наставак пројекта «Хуманитарна асистенција» у оквиру кога ће Влада САД донирати 700.000 долара за изградњу библиотеке и завршетак изградње фискултурне сале у школи у Прањанима.
 
Донација представља знак захвалности мештанима тог шумадијског села из кога је 1944. године изведена операција Халијард, у оквиру које је евакуисано више од 500 америчких пилота. У претходним посетама, делегације америчке амбасаде, у сарадњи са представницима општине Горњи Милановац, договориле су детаље пројекта, као и динамику извођења радова.
 
Министар Шутановац је изразио задовољство јер је у прилици да присуствује уручивању хуманитарне асистенције Владе САД. Он је подсетио да ово није прва донација, а протекле године било их је у Прокупљу и Соко Бањи.
 
„Ова донација је јединствена, јер нас подсећа на највећи подвиг у историји човечанства, а то је спасавање пилота иза непријатељских линија“ нагласио је министар Шутановац додајући да је током операције Халијард народ из овог места ризикујући сопствени живот, спасио више од 500 пилота авијације САД.
 
„Колика је храброст тих пилота била да чине акције у Европи, још већа је била храброст мештана Прањана и околних села који су спасавајући те људе изградили веома добар однос тадашње америчке војске према Србији, захваљујући чему је и генерал Михајловић одликован након Другог светског рата.
 
Министар одбране је изразио захвалност на донацији, јер је изузетно важно да школа добије спортску салу, а подједнако је важно да никада не заборавимо операцију Халијард и да тај догађај промовишемо као један део историје америчко-српских односа.
 
"Овде смо данас не само да би се сетили дела мештана Прањана, већ и да на основама старог пријатељства изградимо још чвршће, ново пријатељство", рекла је америчка амбасадорка Мери Ворлик.
 
Она је додала да "то укључује будућност места Прањани, али исто тако и будућност богате европске Србије" и нагласила да ће током следећих месеци Влада САД обезбедити око 700. 000 долара за реконструкцiју школе и изградњу фискултурне сале.
 
Ворликова је истакла да та донација представља завршетак и круну вишегодишњег пројекта сарадње и помоћи која укључује и реконструкцију Дома здравља у Прањанима, највећег у сеоским срединама у Србији.
 
Према речима директорке школе Горице Станојевић, планирано је да објекат површине 1600 квадратних метара буде завршен крајем следеће године. Објекат ће, како је додала, поред одвијања наставе физичког васпитања имати и више намена.
 
Школу у Прањанима обишли су и представници Ваздухопловства и противаздухопловне одбране, делегација Америчке амбасаде, као и представници локалне самоуправе.
 
Одговарајући на новинарско питање, министар Шутановац најавио је данас да ће се радити на проширењу и модернизацији капацитета фабрика групације одбрамбене индустрије Србије, како би се задовољила потражња на иностраним тржиштима.
 
"Практично сваког дана чекамо потврду уговора чијом ће се реализацијом остварити сума од милијарду долара са којим ћемо обезбедити извозне послове за наменску индустрију у мом мандату", рекао је министар Шутановац. Он је прецизирао да се то не односи само на сектор наменске индустрије, већ и на шири спектар предузећа у Србији.
 
"Сматрам да ћемо са нашим буџетом у овој години успети да омогућимо проширење и модернизацију капацитета наменске индустрије, како би производња била сигурнија и бржа", рекао је министар одбране.
 
Oн је подсетио да је српска наменска индустрија сада највећи извозник наоружања и војне опреме на простору југоисточне Европе.
 
Министар је најавио да ће ускоро бити остворен погон "Ковачица" у Ваљеву, који суштински представља нову фабрику, додајући да постоје планови и за проширење капацитета других фрабрика наменске индустрије.
 
Према његовим речима, постоје планови и за проширење капацитета фабрика које нису у саставу наменске индустирје, али су делимично повезане са војним програмима крушевачког ИМК "14. октобар" и трстеничке "Прве петолетке".
 
Шутановац је нагласио да више десетина хиљада грађана, чији чланови породица раде у наменској индустрији, не морају да брину за егзистенцију, јер ће идуће године имати посла.
 
 
 
 

http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=2316

*****

If you would like to get in touch with me, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment