Tuesday, October 19, 2010

Вујновићу [Мисија „Халијард“] признање америчке владе October 17, 2010

George Vujnovich
(Џорџ Вујновић)
of the Halyard Mission
 with his Bronze Star
October 17, 2010


Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета
October 18, 2010


Американац српског порекла Џорџ Вујновић добио признање америчке владе за допринос у спасавању америчких пилота у Другом светском рату, у операцији „Халијард“.

Деведесетпетогодишњи Џорџ Вујновић, Американац српског порекла, добио је дуго очекивано признање америчке владе за свој допринос у спасавању посада америчких бомбардера у Другом светском рату, који су били оборени изнад бивше Југославије.

Мисија „Халијард“, у којој је спасено 512 пилота и чланова посада, највећа је таква операција спасавања Американаца иза непријатељских борбених линија свих времена, јављају амерички медији. „Халијард“ је енглески назив за конопац којим се дижу једра.

Вујновићу ће на свечаности у Саборној цркви светог Саве у Њујорку бити уручена медаља „Бронзане звезде“, коју ће му предати конгресмен Џозеф Краули.

Вујновић је радио за претечу данашње ЦИА. Током рата био је стациониран у Барију, на југу Италије и био је најактивнији у убеђивању америчких званичника да уопште организују ту операцију.

Џорџ Вујновић, родом из Питсбурга, живи у њујоршком предграђу Квинс.http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=238&Itemid=1

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment