Thursday, October 28, 2010

Američki pilot svjedoči u korist četnika / SrpskaCafe Oct. 28, 2010

http://www.srpskacafe.com/


Zoran Šišić
 
 
Američki veteran iz Drugog svjetskog rata Milton Frend izjavio je danas u Beogradu da je Draža Mihailović spasao 500 američkih pilota nego.
 
Frend, koji je došao u Beograd kako bi sutra svjedočio na ročištu za rehabilitaciju Mihailovića, bio je jedan od 500 američkih avijatičara koji su evakuisani u avgustu 1944. godine uz pomoć generala Mihailovića i pripadnika Ravnogorskog pokreta nakon što su ih njemački lovci oborili iznad Srbije.
 
Američki bombarder B-24 u kome je Frend bio navigator pogođen je 6. juna 1944. godine po povratku iz napada na naftna polja u Rumuniji, a on i njegove kolege spasili su se iskačući padobranom kod Požarevca gdje su ih prihvatili seljaci i predali pripadnicima Ravnogorskog pokreta.
 
Frend je na konferenciji za novinare rekao da četnici u tom trenutku nisu znali da više nemaju podršku Amerikanaca, pa je propala njihova namjera da američke pilote evakuišu preko Pranjana, poslije čega su piloti samoinicijativno krenuli ka Sarajevu jer su čuli da se tamo nalaze partizani koji uživaju pomoć zapadnih saveznika.
 
Na tom putu naišli su na štab Draže Mihailovića koji im je ponudio da sačekaju nekoliko dana tokom kojih bi pokušali da uspostave vezu sa američkom vojskom u Italiji i obećao da će im u suprotnom dati pratnju koja će ih odvesti do partizana.
 
Frend je naveo da je veza ipak uspostavljena i da su na Pranjane stigla trojica američkih oficira za vezu koji su organizovali spasavanje pilota i naglasio da je 500 pilota prebačeno u Italiju i spaseno zahvaljujući Ravnogorskom pokretu.
 
Zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića podnijeli su Jugoslovenska vojska u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika, porodica Mihailović, te kao pojedinci, akademik Kosta Čavoški, Smilja Avramov i Miroslav Samardžić.
 
Pravni zastupnik podnosilaca zahtjeva Zoran Živanović izjavio je da svjedočenje Miltona Frenda može da bude vrlo značajno, jer je misija spasavanja američkih pilota „Halijard“ bila tajna misija koju je američka vlada držala pod embargom do 1997. godine.
 
- Tek tada su svi dokumenti dati na uvid javnosti i postalo je jasno koliko je Ravnogorski pokret generala Mihailovića doprineo savezničkoj stvari i to u kasnim fazama rata, rekao je Živanović.
 
Zahtjev za rehabilitaciju podnesen je prije četiri godine, a održano je jedno ročište u septembru.
 
Novo ročište, na kome bi trebalo da svjedoči Milton Frend, zakazano je za sutra u 13.30 časova u Višem sudu u Beogradu.
 
(Srna)
 
http://www.srpskacafe.com/region/22384.html
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment