Thursday, October 28, 2010

KONKURS UZ JUBILEJE U OSNOVNOJ ŠKOLI „DOSITEJ OBRADOVIĆ“ / Zrenjanin, Serbia October 22, 2010



Zrenjanin Online
četvrtak, 28 oktobar 2010 11:40
S. Vorkapić


Predstavnici Vojske Srbije i Ambasade SAD bili su gosti na dodeli nagrada; konkurs kao sećanje na veliku akciju spašavanja savezničkih pilota

„OPERACIJA HALIARD“ naziv je literarno-istorijskog konkursa na kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, a koji je organizovala Osnovna škola „Dositej Obradović“ zajedno sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država. Konkurs je bio raspisan u aprilu, a u petak je u ovoj školi održana svečana dodela nagrada učenicima.



- Ove godine proslavljamo 50 godina od postojanja škole, a naš jubilej poklopio se sa obeležavanjem 65 godina od pobede saveznika u Drugom svetskom ra­tu, te otud i ideja da napravimo zajednički literarni konkurs sa američkom Am­basadom na temu spašavanja savezničkih pilota 1944. godine - kaže Jovica Keljački, direktor škole. Pukovnik Zvonimir Pešić, načelnik za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da je u „Operaciji Haliard“ spa­­šeno oko 600 savezničkih avijatičara, a srpski narod je stao na stranu pravde i čovečnosti i pomogao preživelim pilotima da sti­gnu u svoje domove. Na svečanoj dodeli nagrada gost je bio i major Erik Rajs, vazduhoplovni ataše u američkoj Ambasadi, koji je, darivajući najbolje pisce eseja, izrazio zahvalnost i priznanje školi na inicijativi i angažovanju oko ovog konkursa, uz želje da on postane tradicionalan.

VAZDUŠNI MOST

Operacija „Vazdušni most“ (poznata i kao „Halyard”) bila je najveća akcija spašavanja savezničkih snaga iza nepri­jateljskih linija u Drugom svetskom ratu. Izvedena je u organizaciji Jugoslovenske vojske u otadžbini, u saradnji sa avi­ja­cijom SAD. Na taj način spašeno je oko 600 pilota koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota evakuisan je sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.

DAR PORODICE PAPIĆ

Nagrađeni u kategoriji osnovnih škola bili su Ikonija Karalić za osvojeno treće mesto, Jovana Kljajić i Ivan Janku za drugo i prvo mesto, dok su u kategoriji srednjih škola najbolji pisci eseja bili Tanja Milojević i Dunja Sel za osvojeno treće, odnosno drugo mesto, dok je prvonagrađena bila Leta Majstorović.

Nakon svečane dodele knjiga i novčanog dela koji je obezbedila porodica Papić iz San Dijega, usledio je prigodan program školaraca iz ove osnovne škole.


http://www.listzrenjanin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=16698:konkurs-uz-jubileje-u-osnovnoj-koli-dositej-obradovi&catid=11:hronika&Itemid=11


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment