Friday, October 29, 2010

Moguća rehabilitacija generala Draže / BLIC Online October 29, 2010

BLIC Online 


T. N. Đaković
29. 10. 2010. - 00:02h
October 29, 2010

Ne postoje rokovi, ali s obzirom na to da imam saznanja da je sud pribavio svu potrebnu dokumentaciju, uključujući vrlo vredna dokumenta, dobijena od Forin ofisa iz Velike Britanije, uz dragoceno svedočenje američkog veterana Miltona Freda, verujem da već danas može da donese odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini - kaže za „Blic“ Zoran Živanović, pravni zastupnik podnosioca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića.


Rasprava o predlogu za rehabilitaciju Mihailovića nastavlja se danas pred Višim sudom u Beogradu. Živanović će predložiti svedočenje američkog veterana koji je prekjuče došao u Beograd u organizaciji Srpskog liberalnog saveta, jednog od podnosioca zahteva za rehabilitaciju, i Branka Jevtića, potpredsednika asocijacije ravnogorskih organizacija. Američki veteran otkriva za „Blic“ šta je ono što će danas između ostalog saopštiti pred sudom, ukoliko njegovo svedočenje bude prihvaćeno.

- Krajem jula 1944. godine, dva meseca nakon što su nas oborili nemački lovci, a skrivali pripadnici njegovog pokreta, Draža Mihailović nam je u svom štabu rekao: „Ukoliko u narednih sedam do deset dana ne uspostavimo kontakt sa komandom 15. američke vazdušne armije američke ratne avijacije, daću vam svoje ljude, moje vojnike, da vas sprovedu do partizana u Sarajevu. Iako se na taj način izlažu velikom riziku i opasnosti, moji vojnici spremni su na žrtve, da biste vi bili spaseni - navodi Fred.

Njegovo današnje svedočenje u procesu za rehabilitaciju Mihailovića, kako sam tvrdi, može preokrenuti istoriju.

Rehabilitacija Mihailovića, veruje Bojan Dimitrijević, istoričar i član komisije za utvrđivanje istine o streljanju Mihailovića, neće iziskivati ispisivanje nove istorije Drugog svetskog rata jer su, smatra, sve to već poznate činjenice.

- Krajnje vreme je da se taj slučaj reši jer dramatično kasnimo sa rehabilitacijom. Mihailović je trebalo da bude rehabilitovan najkasnije 2000, odmah posle oktobarskih promena - striktan je on.

Povodom dolaska američkog veterana na sutrašnje ročište kaže da su američki piloti ponudili svoja svedočenja i 1946. godine na pravom suđenju, kada je to odbila Vlada FNRJ. Podseća i da je Mihailovića za tu akciju evakuacija i spašavanja 500 savezničkih pilota posthumno odlikovao američki predsednik Truman 1947. godine, što samo po sebi svedoči o njegovom antifašističkom delovanju.

- Svedočenje američkog veterana danas govori u prilog istorijskim činjenicama da su Mihailovićeve snage u Srbiji bile antifašističke do samog ulaska partizana u Srbiju, septembra 1944. godine - kaže Dimitrijević.

Podseća na istorijsku činjenicu da je šef američke vojne misije u Italiji pukovnik Mekdaulen ponudio Mihailoviću da napusti zemlju s poslednjom posadom koja je evakuisana. Mihailović je to odbio uz citat: „Zemlja se ne nosi na đonovima cipela“. I ostao.



http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/214239/Moguca-rehabilitacija-generala-Draze

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment