Thursday, October 07, 2010

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik obišli Pranjane

Vesti Online
October 7, 2010

06. 10. 2010

Tanjug



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik obišli su danas Osnovnu školu "Ivo Andrić" u Pranjanima, kod Gornjeg Milanovca, za čiju je rekonstrukciju i izgradnju fiskulturne sale američka vlada izdvojila 700.000 dolara.











Dragan Šutanovac

Posle obilaska škole, Šutanovac i Vorlik su podsetili da su meštani Pranjana u misiji "Haljard", u Drugom svetskom ratu 1944. godine, spasili više od 520 savezničkih pilota.

"Ovde smo danas ne smao da bi se setili takvih dela meštana Pranjana, već i da na osnovama starog prijateljstva izgradimo još čvršće, novo prijateljstvo", rekla je američka ambasadorka.

Vorlik je dodala da "to uključuje budućnost mesta Pranjani, ali isto tako i budućnost bogate evropske Srbije".

Cilj posete srpskog ministra odbrane i američke ambasadorke je nastavak projekta "Humanitarna asistencija", koji se sastoji od dva dela.

Prvi podrazumeva izgradnju biblioteke koja će povezivati dve postojeće školske zgrade i služiće kao mesto za okupljanje lokalne zajednice, a drugi projekat se odnosi na završetak sportske sale, čiju izgradnju je opština počela pre nekoliko godina.

Projekat "Humanitarna asistencija" započeo je prošle godine, u okviru saradnje nacionalne grade Ohaja i Vojske Srbije, kada su američki gardisti i srpski vojnici zajedno radili na obnavljanju škola i obdaništa u Lapovu, Prokuplju i sokobanjskom selu Trubarevac.




Vazdušni most za istoriju

Operacija "Halijard" iz leta 1944. godine se smatra za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja. Tada je oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je značajan broj završio u Srbiji.

Selo Pranjani je mesto gde je počelo spasavanje više od 520 savezničkih pilota u avgustu 1944. godini i ta operacija je poznata kao najveća saveznička operacija vazdušnog mosta iza nepreijateljskih linija.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/87140/Sutanovac-i-Vorlik-obisli-Pranjane


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment