Friday, October 29, 2010

Obezbeđenje sprečilo sukob četnika i partizana / Politika Online / October 29, 2010

POLITIKA Online

M. Derikonjić

objavljeno: 30.10.2010.

Sudsko veće, u procesu rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, došlo do tri presude koje se razlikuju u tehničkim detaljima


Protivnik rehabilitacije (levo) nosio je transparent „Draža i četnici – Hitlerovi saradnici” (Foto Z. Anastasijević)


 Američki veteran Drugog svetskog rata Milton Frend (88) izjavio je juče na ročištu povodom zahteva za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO), da su mu u toku Drugog svetskog rata četnici spasili život. Pred sudskim većem Višeg suda u Beogradu on je ispričao da je bio navigator na bombarderu koji se 6. juna 1944. godine srušio na teritoriji Srbije i da su, njemu i njegovim ranjenim kolegama, Mihailovićeve trupe ponudile sklonište i odvele do štaba u Pranjanima gde ih je primio „komandant”.

– U bazi u Pranjanima sam prvi put video Mihailovića u uniformi bez vidljivih obeležja njegovog čina. Bio je ljubazan prema nama. Obećao je da će nam obezbediti zaštitu. Posle nekoliko dana po nas je došao avion i mi smo prebačeni u Italiju – naveo je Frend.

Penzionisani američki pilot ispričao je i da je, kada je 1946. godine u SAD saznao da je Tito uhapsio Mihailovića i da se protiv njega vodi postupak, oko 500 avijatičara, koje su pripadnici JVuO spasili tokom rata, poželelo da dođe u Beograd i svedoče u njegovu korist. Komunisti su, kako je posvedočio Frend, odbili da prihvate njihovo svedočenje uz obrazloženje da su krivična dela koja je izvršio tokom rata toliko teška da svedočenje u njegovu korist ne može ništa da promeni.

– Posle ovoliko godina želeo sam da dođem iz SAD i kažem istinu o tome šta se tada dogodilo – naglasio je američki avijatičar.

Predsednik sudskog veća Aleksandar Ivanović saopštio je na jučerašnjem ročištu da je Vojni arhiv sudu dostavio tri presude, od 15. jula 1946, kojima je Mihailović oglašen krivim, a koje se međusobno razlikuju. Objašnjavajući strankama u postupku o kakvim je različitostima reč, sudija je rekao da je prva presuda kucana na mašini latiničnim pismom i da su u njoj navedene kazne na koje su Mihailović i ostali okrivljeni osuđeni, ali da one nisu obrazlagane. Druga presuda, prema rečima sudije, kucana je ćiriličnim pismom i sadrži i presudu i njeno obrazloženje, a da treća, kucana latinicom, uopšte nije završena.

Sudija je, na kraju ročišta, najavio da će u nastavku postupka zakazanom za 9. decembar, saslušati penzionisanog funkcionera SUP-a i pripadnika NOB-a Rista Vukovića, koji osporava pomenuti predlog za rehabilitaciju, i to kako bi odlučio da li će ga prihvatiti kao „suprotnu stranu”. Zakonom o rehabilitaciji nije predviđeno učešće suprotne strane u postupku, već jednostranost postupka, uz utvrđivanje da li je neka presuda doneta iz političkih i ideoloških razloga.

U prizemlju suda, juče se pre početka ročišta okupilo nekoliko pristalica „đenerala Draže”, ali i njegovih protivnika. Sa vidno istaknutom fasciklom na kojoj je pisalo „Draža i četnici – Hitlerovi saradnici” na klupi, tik uz ulaz u zgradu, sedeo je stariji čovek, neprekidno gledajući dvojicu „suparnika” koji su u sud došli sa četničkim obeležjima. Posle kraće prepirke između njih je došlo do svađe, pa u jednom trenutku moralo je da interveniše i sudsko obezbeđenje.



M. Derikonjić


objavljeno: 30.10.2010.


http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Obezbedjenje-sprecilo-sukob-cetnika-i-partizana.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment