Wednesday, October 13, 2010

Američki Orden Heroju Pranjana Đorđe Vujnović / October 17, 2010 u Njujorku SAD

Vesti Online

13. 10. 2010. 12:00h

M. Filipović - Vesti
 
October 13, 2010


Đorđu Vujnoviću, arhitekti i komandantu ratne operacija "Haldžard" (Vazdušni most) u nedelju, 17. oktobra, u Njujorku će biti svečano uručena Medalja sa bronzanom zvedom za doprinos spasavanju 512 savezničkih pilota iz Pranjana.




Medalja je priznanje američkog Kongresa ovom heroju, američkom majoru srpskog porekla, koji je ceo svoj život posvetio brizi za ljude, humanitarnom radu i učvršćivanju veza između Srbije i Sjedinjenih Država.
 
 
 
Đorđe Vujnović, stoji desno, sa poslednjom grupom pilota
Decembar 1944
 
Nakon svih ovih godina i posle dugih administrativnih i proceduralnih procesa, Vujnoviću, koji ima 94 godine, medalju će na svečanosti u sali crkve Svetog Save u Njujorku uručiti kongresmen Džozef Krovli, uz prisustvo drugih kongresmena, predstavnika našeg diplomatskog kora, srpskih nacionalnih organizacija i Đorđevih rođaka i prijatelja.

Biće ovo prilika da se prisutni i javnost podsete na herojstvo i značaj akcije u kojoj su četnici Draže Mihailovića 1944. godine spasli američke pilote, što je ujedno bila najveća akcija spasavanja američkih vojnika iza neprijateljskih linija.

Značajan doprinos inicijativi za dodelju velikog vojnog priznanja Đorđu Vujnoviću dali su članovi Srpsko-američkog kokusa u američkom Kongresu, ali i Nenad Milinković, predsednik Upravnog odbora hrama Svetog Save i brojni Srbi koji su svojim informacijama, dokumentacijom i vezama pomogli da se proces ubrza.

- Gospodina Vujnovića poznajem od 1990. godine, ali donedavno nisam znao koliko je zaslužan i kakav je heroj jer je to jedan izuzetno skroman, nadasve povučen i blag čovek. Nikada u razgovorima nije pominjao svoje zasluge iz 1944. godine, ali sam to saznavao tokom važnih događaja, kada je bio u Beogradu da uruči orden kojim je predsednik Truman odlikovao Dražu Mihailovića, kada je pomenut u knjizi "Zaboravljenih 500" i, naročito, kada je naš zajednički prijatelj Đuro Brozak pre dve godine rekao da je žalosno da će Đorđe možda i umreti, a neće dočekati zasluženo odlikovanje. Tada smo pokrenuli inicijativu, pa iako je put bio dug i naporan, danas sam veoma srećan jer se ta ideja realizuje i jer gospodin Vujnović taj orden više nego zaslužuje - kaže za "Vesti" Nenad Milinković.

Od inicijative do realizacije prošlo je dve godine, uz sve propratne poteškoće. Iako su inicijalnu podršku dobili od kongresmenke Melise Bin i kongresmena Džona Bartona iz Srpsko-američkog kokusa, procedara je trebalo da se zvanično provede uz kancelariju kongresmena Džozefa Krovlija, u čijem distriktu živi Vujnović.

- Potom sam stupio u kontakt sa nekolicinom Srba iz Amerike koje nikada nisam video, ali smo ostvarili izuzetan kontakt telefonom i e-mailom. Mnogo su mi pomogli Majkl Papić iz Kalifornije, Aleksandra Rebić iz Čikaga - pravili smo strategiju, radili na više polja. Uspeli smo da inicijativu proguramo u Kongresu u martu 2009. godine, kad je njegova priča upisana u kongresnu dokumentaciju, što je kasnije poslužilo i kao važan dokumenat za dodelu ordena. Probali smo da proces ubrzamo i preko predsednika Obame i njegovih saradnika, ali nismo ni tu naišli na neko razumevanje niti podršku. Srećom, u novembru prošle godine, na banketu u našoj crkvi, sreo sam Stevu Olujića, jednog od viših oficira u vojnoj akademiji "Vest Point", koji je obećao pomoć i odmah krenuo u akciju. Prikupio je svu neophodnu dokumentaciju, a komisija za dodelu priznanja odlučila je da mu dodeli četvrti po važnosti orden - bronzanu medalju. Odluka je konačno doneta u avgustu ove godine - dodaje Milinković.

Đorđe Vujnović je insistirao da mu orden bude dodeljen u sali Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, u kome je bio i predsednik upravnog odbora i za koji je izuzetno vezan. Na svečanosti će biti i predstavnici američke vojske, politike, srpske zajednice. Prisustvovaće i Đorđeva kćerka Ksenija i drugi članovi porodice.

Svečanost će se održati u četiri sata popodne.
 
[20 West 26th Street, New York]


Rukovodio iz Barija
 
Major Đorđe Vujnović rođen je 1915. godine u Njujorku. Stipendiju Srpskog nacionalnog saveza za studije u Beogradu dobio je 1934. godine. U Beogradu se oženio Mirjanom, tamo ih je zatekao i rat. Posle bombardovanja Beograda, po zadatku je otišao u Ganu, a supruga Mirjana je prešla na rad u Vašington, u jugoslovensku ambasadu. Đorđe je kasnije bio na zadatku u vazduhoplovnoj bazi u Nigeriji, gde je regrutovan u OSS (preteča CIA) i kasnije premešten u Bari, odakle je i rukovodio operacijom "Vazdušni most".
 
 
Uzor patriotizma
 
- Na svečanosti ću reći da su heroji akcije "Vazdušni most" Draža Mihailović i Đorđe Vujnović. Draži je orden dodeljen 1948. godine, a evo, 62 godine kasnije, orden se dodeljuje i drugom heroju i arhitekti operacije. Divno je poznavati takvog čoveka, tako bistrog uma, čoveka koji ima mnogo prijatelja i vrlo ispunjen život. On bi mnogima od nas mogao biti uzor herojstva, patriotizma i ljudskosti - kaže Nenad Milinković.
 
 
Прослава 50. годишњице Мисије Халјард
Чикаго, Илиноис, мај 1994
С лева на десно:
Потпуковник Милтон Френд, Норман Реид, (Канада)
Мајор Ричард Л. Фелман, клечи и поздравља и
Мајор Џорџ Вујиновић, шеф мисије Халјард у ОСС
Фото: Александра Ребић
*****

 
 
 
 
 
http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/SAD/Vesti/88832/Americki-orden-heroju-Pranjana
 


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment