Friday, October 29, 2010

Američki avijatičar: Četnici su nas spasili / BLIC Online Oct. 29, 2010

BLIC Online
October 29, 2010

Beta

29. 10. 2010. - 20:03h
Foto: Ž. Šafar


Američki avijatičar Milton Frend (88) svedočio je danas pred većem Višeg suda u Beogradu u postupku za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića i rekao da su ga u junu 1944. od nemačkih trupa u Srbiji spasili četnici sa Mihailovićem na čelu.
 
 
 
Frend danas ispred Višeg suda u Beogradu


Frend je na sudu rekao da je u Mihailovićevoj bazi u Pranjanima zatekao i druge pripadnike savezničkih snaga iz Kanade, SAD i Velike Britanije, koje su četnici spasili od nemačke vojske.

Kako je posvedočio, kada je 1946. Mihailović uhapšen američki avijatičari su hteli da dođu u Beograd da svedoče u njegovu korist, ali im je američka vlada rekla da su to odbile vlasti tadašnje Jugoslavije, uz obrazloženje da su krivična dela koja je on izvršio toliko teška da njihovo svedočenje ne može ništa da promeni.
 
Sud je odlučio da na sledećem ročištu u decembru sasluša Ristu Vukovića, koji je penzionisani savezni policijac i koji je tražio da bude protivnik predlagačima jer ima dokaza zbog koji Mihailović ne bi trebalo da bude rehabilitovan.
 
Zahtev za rehabilitaciju podneo je 2006. godine unuk Dragoljuba Mihailovića, Vojislav Mihailović. Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je komandant četničkog pokreta osuđen na smrt, uz prethodno oduzeta građanska prava.
 
Dragoljub Mihailović je posle rata osuđen zbog zločina i saradnje sa okupatorom i streljan je 17. jula 1946. godine. Do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.
 
 
 
Kako je prenela televizija B92, Frendman je jedan od 520 američkih pilota i vojnika koji su spaseni za vreme Drugog svetskog rata.
 
 
 


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/214432/Americki-avijaticar-Cetnici-su-nas-spasili


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment