Wednesday, October 27, 2010

Svedočiću u korist generala Draže Mihailovica / Potpukovnik u penziji Ratnog vazduhoplovstva SAD Milton A. Friend (88) je doputovao u Srbiju October 26, 2010!

BLIC Online

Tanja Nikolić-Đaković  

27. 10. 2010. - 00:02h
October 27, 2010
 

Srpski narod i general Draža Mihailović spasli su ne samo moj život već i živote mojih 500 kolega, američkih pilota, i moj dug prema njima ostao je večan. Došao sam u Beograd da odužim taj dug i svedočim u njegovu korist, rekao je za „Blic“ Milton A. Friend, potpukovnik u penziji Ratnog vazduhoplovstva SAD, samo nekoliko minuta nakon što je juče doputovao u Srbiju.



Milton A. Friend juče na beogradskom aerodromu
October, 26, 2010
Foto: Z. Raš

Friend je sa još 500 američkih pilota uz pomoć generala Mihailovića i pripadnika njegovog pokreta evakuisan 1944. godine, nakon što su ih nemački lovci bombarderi oborili. U petak će svedočiti na ročištu povodom rehabilitacije Mihailovića.
 
Ovaj dobrodržeći 89-godišnji penzionisani pukovnik američke vojske, veteran rata u Koreji i Vijetnamu, odmah po sletanju na beogradski aerodrom kaže:
 
- Ne, nisam umoran. Vrlo dobro sam znao koliko se leti do Beograda i vrlo sam zadovoljan i srećan što sam konačno tu. Pitajte šta želite.
 
Na pitanje šta bi da popije, odgovara:
 
- Mogu da biram? Srpska kafa ili - dodaje uz osmeh - srpska rakija? Vrlo dobro se sećam tog ukusa srpskog brendija od šljiva.
 
Odmah potom prepričava svoj susret sa Aleksandrom Rebić iz Amerike, koja uređuje sajt posvećen Mihailoviću:
 
- Dok mi je predstavljala sajt, rekao sam joj iznenada: Imam jednu ludu ideju. Spreman sam da sam, sa svojom suprugom, o sopstvenom trošku dođem u Srbiju i pokušam da ispravim nepravdu koja me tišti 66 godina. I, evo, tu sam.
 
Odmah potom evocira sećanja na 6. jun 1944. godine, kada su nemački lovci presreli 15. eskadrilu i oborili i njegov bombarder B-24 kod Gornjeg Milanovca po povratku sa napada na naftna polja Ploeštija u Rumuniji, što je bio najteži i najopasniji cilj koji je imala 15. vazduhoplovna armija.
 
- Bilo je pitanje da li ćemo uopšte preživeti pogodak, a zatim i da li ćemo dospeti u ruke Nemaca - kaže.
 
Njegov padobran zakačio se za drvo i visio je kada je ugledao dva čoveka i jednog dečaka. Dečak se popeo na drvo, isekao konopce, i potom su ga odveli sa ostalim pronađenim pilotima u susedno selo.
 
- Nahranili su nas, i rekli nam da smo sa četnicima, a da nas Nemci traže - priča Fredman.
 
Zatim su ih pripadnici pokreta Draže Mihailovića preko teritorije koju su okupirali Nemci prebacili u planine.
 
Dva puta je sreo Dražu Mihailovića.
 
- Prvi put, nakratko. Dva kanadska, jedan britanski vazduhoplovac i ja smo pokušavali da se dokopamo obale, da izađemo iz Jugoslavije. Susreli su nas četnici i doveli do Mihailovićevog štaba. Razgovarali smo samo sa članovima štaba oko pola sata. Rekli smo im da idemo prema obali pošto smo u njihovoj zemlji proveli preko 50 dana. Molili smo da nam pomognu da se domognemo obale. Računali smo da su tamo partizani. Tada je general Mihailović ušao u sobu. Pošto su ga njegovi ljudi obavestili, rekao nam je da je američki komitet za spasavanje formiran i da pokušava da uspostavi vezu sa štabom američke 15. vazduhoplovne armije u Bariju u Italiji, da bi obavestili štab koliko je vazduhoplovaca nasukanih u Jugoslaviji. Ako budu neuspešni, general je rekao da će on obezbediti pratnju njegovih vojnika da nas dovedu do obale. To je bila dobra vest i onda smo otišli nazad u Pranjane da sačekamo razvoj događaja. Sećam se kako je bio topao, prijateljski i iskren pokušavajući da nam pomogne - seća se Friend.
 
Drugi susret je bio duži, trajao je oko sat vremena. General Mihailović je opisivao svoju sklonost Americi i njegove nade za budućnost, kada će Amerikanci doći da pomognu njegove snage u Jugoslaviji. Govorio je na francuskom, a jedan od njegovih oficira prevodio je na engleski.
 
Smešteni su u selo Pranjani, 80 kilometara južno od Beograda, odakle je izvršena najveća operacija evakuacije i spasavanja oko 500 oborenih pilota.
 
Friend priča:
 
- Bila je to najmasovnija vazdušna evakuacija savezničkih vazduhoplovaca iza neprijateljskih položaja u istoriji ratovanja. I general Mihailović zaslužan je za spasene živote oko 500 savezničkih pilota. Spreman sam o tome da svedočim.
 
Fredman je diplomirao industrijsko mašinstvo na Univerzitetu Stanford juna 1965. i prekomandovan je u Pentagon kao naučni programer u odseku za obradu podataka.






Odbijeno svedočenje 1946.



Aleksandar Nedić, generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta, jednog od podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića, i jednog od organizatora dolaska, Friend kaže da je ovaj američki pilot jedan od onih koji su formirali Nacionalni komitet američkih vazduhoplovaca koje je spasao general Mihailovića.


- Oni su pokušali da svedoče na suđenju Mihailoviću 1946. godine, ali je to Vlada FNRJ tada odbila - kaže Nedić.



http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/213886/Svedocicu-u-korist-generala-Draze



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment