Monday, March 21, 2011

Ravnogorci: Kalabić nije izdao! / Novosti / March 21, 2011

Novosti
March 21, 2011

B. PUZOVIĆ


Ravnogorski pokret smatra da poznati Valjevac nije bio Titov zaštićeni svedok. Ljubinko Andrić: Znamo sve o likvidaciji, ispričali su nam komunisti

 
Nikola Kalabic
 
VALJEVO - Nikola Kalabić, komandant Gorske garde Ravnogorskog pokreta nije bio nikakav zaštićeni svedok komunističkog režima Josipa Broza, niti je izdao Dražu, koji je za njega bio svetinja. Utvrdili smo sve činjenice o poslednjim trenucima iz života Kalabića, znamo i gde je likvidiran, a to je uostalom nedavno zvanično sudski potvrđeno.

Ovako Ljubinko Andrić, predsednik Opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta u Valjevu reaguje na nedavne tvrdnje svog sugrađanina Vladana Radosavljevića, kustosa četničkog muzeja na Ravnoj gori, da je Nikola Kalabić kao komunistički „insajder“ izdao Dražu Mihailovića i da na sudsko rešenje kojim je komandant Gorske garde nedavno proglašen zvanično mrtvim pada sumnja. Po Radosavljeviću, rešenje je doneto na osnovu izjave penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca za kojeg, ističe, nema dokaza da je bio u četnicima!

Osnovni sud u Valjevu je Kalabića u vanparničnom postupku proglasio mrtvim i na to je, za nas, za sva vremena stavljena tačka - kaže Andrić. - Igrom slučaja u toku postupka dokazivanja smrti Kalabića utvrđeno je da je njegov jatak pukovnik Vojislav Branković iz Žabara kod Valjeva poginuo na svoju slavu, Jovanjdan 1946. godine. Dan posle Bogojavljenja, kada je u zoru njegovu kuću sa svojom pratnjom napustio Nikola Kalabić, odakle je krenuo ka kanjonu reke Gradac, gde ga je kod jedne pećine OZNA likvidirala.

Andrić ističe da je sve podatke dobio od potomaka komunista iz sela Klinci, koji su bili dobro upućeni šta se s Kalabićem događalo. Koliko su komunisti bili ubeđeni u izdaju Nikole Kalabića pre hvatanja Draže Mihailovića, tvrdi naš sagovornik, najbolje potvrđuje nekoliko verzija smrti komandanta Gorske garde koju je tadašnji režim puštao u javnost.

- Za sve to vreme, nigde nema tela poginulog Kalabića. Ako su mu bili poštedeli život, zašto ga nisu iskoristili kao svog svedoka na montiranom suđenju Draži - pita se Andrić.

ZAŠTO SUMNjA?

- NIJE nimalo sporna četnička prošlost prote Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, po čijem je svedočenju Osnovni sud u Valjevu doneo rešenje o danu smrti pukovnika Nikole Kalabića, 19. januara 1946. godine - kaže Andrić. - Prota Mijailo bio je u četnicima od 1941. godine. Bio je odmetnik u šumi do 1952. godine, kada je zarobljen. Komunisti su ga osudili na devet godina robije. Odležao je šest godina u zatvoru u Nišu.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:323748-Ravnogorci-Kalabic-nije-izdao


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

 

1 comment:

  1. Postovana,
    Ako Nikola Kalabic nije izdao generala Mihailovica, onda se postavlja pitanje kako je glumac prevario i porucnika Kovaca i kapetan Majstorovica. kako je prevario Mihailovica?
    Navodi prote Danilovica koji nije video dogadjaj vec cuo od nekoga su vrlo klimavi i pravo je cudo kako je sud ovako svedocenje uvazio, a proces rehabilitacije Mihailovicu se odugovlaci i osporava.
    Molimo vas zbog nepristrasnog informisanja da objavite i komentare ove sadrzine, jer je i danasnji Pres objavio da je po izjavi istog svedoka, koji je potvrdio nacin i mesto ubistva generala Mhailovica potvrdio ucesce Nikole Kalabica.
    Vladan Radosavljevic, kustos muzeja na Ravnoj Gori je covek od ugleda i sigurno da je argumentovano govorio, samo sto je vas problem sto niste objavili i njegovu pricu objavljenu u Vecernjim Novstima pod naslovom "Kalabic Titov zasticeni svedok"

    ReplyDelete