Friday, May 25, 2012

Одржан Свесрпски сабор на Равној Гори Марковдан 08.05.2012 (May 8, 2012) / Равногорски покрет





Написао Мирослав
Hедеља, 20 мај 2012 00:31

О Марковдану 08.05.2012.лета Господњег одржан је свесрпски сабор на Равној Гори поводом годишњице III српског устанка под водјством непреданог и слободољубивог вожда ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића. Светковина је текла у маниру, у српском народу готово исџезлих црквено народних сабора. Све је почело у раним јутарњим сатима окупљањем равногораца из свих српских земаља и расејања. У званичном делу програма у 9 часова почела је акција добровољног давања крви ,, Дајемо крв за косово ,,.... као последња иницијатива блаженопочившег брата потпредседника РП. Драгана Јовановића Чуље, где се велики број следбеника и симпатизера РП.а одазвао. Прота Милован Теовановић и прота Михаило Даниловић су служили парастос код гроба поручника Крсте Кљаића, ђенералу Михаиловиђу и свим палим борцима за крст часни и слободу златну. Следила је предаја рапорта и смотра гарде свих јединица под командом команданта гарде Предрага Богићевића. Овај Марковдан ће остати запамћен по томе што је тога дана после 1944. највећи број равногораца свечано положио заклетву председнику РП.а Срђану Срећковићу због оправданог одсуства војводе Славка Алексића у присуству свештенства СПЦ . У свечаном делу програма великом броју присутних су се обратили духовник РП.а протојереј Милован Теовановић, председник РП.а Срђан Срећковић , прослављени књижевник и осведочени борац против комунистичке секте Антоније Ђурић , повереници РП.а за САД Жива Лукачев , за Француску Миланче Вујчић и Владан Стефановић , испред Косова и Метохије Василије Гаљак, председник региона за Швајцарску Дејан Миодраговић, председник региона за Аустрију Славиша Панцика , испред Македоније обратио се Јован Боцески унук војводе Јована Цветковић Догач. А због немогућности присуства на Равној Гори писмо подршке су уручили из Канаде, Америке, Аустралије и Русије чије је писмо објављено у целости на крају извештаја. У културно уметничком делу програма су наступили глумци из позоришта из Деспотовца. Да би прославу Марковдана и програм на Равној Гори многи запамтили потрудио се брат Горан Поповић који је успешно водио програм. Организациони одбор и руководство Равногорског покрета на челу са председником Срђаном Срећковић се захваљује браћи равногорцима који су учествовали у акцији добровољног давања крви „ДАЈЕМО КРВ ЗА КОСОВО“ и на братски начин помогли нашој браћи на Косову и Метохији. Исто тако се захваљујемо свим којим су дошли да увеличају прославу на Равној Гори 08. маја на Марковдан а посебно браћи из Отаџбине Српске, представницима Мањаче – Крајине брату Дарку Боговцу , Драгану Берић и њиховим сарадницима, брату Драгану Савић из Теслића и сарадницима, брату Нови Мићић из Братунца са сарадницима, брату Недељку Кокошару из Вишеграда са сарадницима као и браћи са Романије, Српске Крајине, Црне Горе, Македоније и посебно браћи из Емиграције. Организациони одбор је доделио захвалнице за заслуге при организацији Равне Горе многим заслужним учесницима и заслужним Општинским одборима.

Опште поруке са Равне Горе су и генерални став Централног Националног Комитета Равногорског Покрета да никад нико више неће моћи да ову за нас СВЕТУ планину користи у јефтине дневно политичке сврхе, да Равна Гора не може бити ничије приватно власништво ни вашариште , да се морају строго поштовати правила регулисана правилником о понашању , са искреном жељом да међу србима влада слога и јединство какви су ове године, међу браћом постигнути на свесрпском сабору на РГ. Организациони одбор сабора са председником одбора Предраг Богићевић, шеф протокола Милан Баришић, председник одбора за безбедност Ненад Богићевић, маркетинг и информисање Мирослав Илић, одбор за дочек гостију и угоститељски део Жељко Пешикан, Милован Којић, Ацо Ћенадић и Драган Ћендо, координатор добровољног давања крви „ДАЈЕМО КРВ ЗА КОСОВО“ Верољуб Петронић Бата из Косовске Митровице су успешно организовали Равну Гору и поред скромног културно уметничког програма припремили су скромну трпезу љубави за све присутне госте на Равној Гори, ове године највећи терет су поднели ОО.РП. Крагујевац ,Чачак и Араннђеловац, током ручка жири је доделио признања најуспешнијима у већ традиционалном такмичењу спремање котлића ,, ЗЛАТНИ КОТЛИЋ РАВНЕ ГОРЕ,, а прво место припало је О.О Ваљево –Милован Којић, дрго место О.О Велика Плана – Владан Арсић, треће место О.О Аранђеловац – Зоран Вуковић. A захвалницу је добио О.О Лесковац - Ђорђе Цветковић за лесковачки роштиљ.

Организациони одбор као и председништво Равногорског покрета још једном се свима захваљује који су помогли у организацији Равне Горе, стигли како гости, учесницима програма и свим присутним на Марковдан на Равној Гори и поручује да ако Бог да уз Божији благослов идућу годину организујемо још бољу и успешнију прославу Равне Горе и Свесрпског сабора на Равној Гори и да нам се придруже у оргнизацији сви који могу да помогну и који су добронамерни, и да наставимо Светосавским путем, путем једниства и победе.

Поздравно писмо Равногорском покрету на годишњицу оснивања четничке војске Драгољуба Михаиловића

Драга браћо!

Минула је седамдесет једна година откако су Срби устали у борбу против окупатора. Али после победе над Хитлеровим режимом тешко да је ико могао и замислити да ће се свет ускоро поново суочити са претњом поробљавања. Овог пута уместо очитог и муњевитог оружаног упада имамо потајно убацивање туђих идеала, замену појмова и усађивање потпуне апатије и равнодушности према збивањима. У наше време то је стекло толико очит и отворен облик да је за дискредитовање наметаних клишеа довољно неколико зналачки постављених простих питања. Вама и нама преостаје само да их артикулишемо, како кроз јавна гласила и на скуповима, тако и у приватним разговорима.

Кажу да, ако нас не занима прошлост, лако можемо изгубити будућност. Разлике између тадашњих усташа и садашњих Шиптара заправо и нема, а под маском „општељудских вредности“, „хуманизма“ и „толерантности“ скрива се нешто што по својим разорним способностима понавља и местимично превазилази стварну суштину комунистичке идеологије. Зато, како за руски тако и за српски народ, услов самобитности и опстанка представља одлучна борба за стварни суверенитет и културну независност с подједнаком одлучношћу као и тада, и у оном облику који одговара данашњици.

У наше време невиђене разједињености крајње је неопходна сложност и узајамна помоћ. Покрет „Косовски фронт“ спреман је да са своје стране понуди сарадњу у области помоћи у одбрани српског Косова, као и у васпитавању младог нараштаја на основу српских традиција уз коришћење искуства руског војно-родољубивог покрета.

Сверуски друштвени покрет „Косовски фронт“







 
 
 
 












 
РАВНА ГОРА ПОБЕДИТИ МОРА

С'ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

С'ВЕРОМ У БОГА ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ


Написао Мирослав
Hедеља, 20 мај 2012 00:31




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment