Wednesday, May 30, 2012

Sud brine o Draži / "Novosti" May 28, 2012

Novosti
V. N.
28. maj 2012. 20:58
May 28, 2012

Novi zaplet oko rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Centar za socijalni rad neće biti određen za staraoca



KOMANDANT Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović uskoro bi mogao da dobije staraoca, nezvanično saznaju "Novosti". Iza ove odluke najverovatnije neće stajati "potpis" Centra za socijalni rad koji se čeka još od marta, već Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Ko će zastupati interese pokojnog četničkog komandanta, još nije poznato. Prema rečima advokata Zorana Živanovića, punomoćnika građana i udruženja koji traže Dražinu rehabilitaciju, spisak kandidata je dugačak.

- Staralac može da bude svaki punoletni građanin bez obzira na profesiju - objašnjava Živanović. - Mi smo dali neke svoje predloge, ali oni apsolutno ne obavezuju sud da ih usvoji. Tek kada sud postavi staraoca, moći će da se zakaže ročište u postupku za utvrđivanje smrti.

Tako, bez novog "aktera" u ovom sudskom procesu, teško može da se završi glavni postupak rehabilitacije. Jer, bez formalne potvrde da je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini mrtav - neće moći da mu se vrate čast i ugled, niti da se dokaže da nije imao fer suđenje.

Živanović je, naime, još ranije tražio da sud postavi Draži staraoca. Ovaj zahtev podnet je pošto je istekao rok od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku" u kome se traži Draža, a Centar za socijalni rad opštine Zvezdara nije postavio staraoca.

Prema zakonu, staraoca može da postavi sud ili centar po njegovom nalogu.

Nezavisno od ovog postupka, glavni proces rehabilitacije se nastavlja u Višem sudu u Beogradu. Na ročište koje je zakazano za 22. jun pozvani su istoričari Kosta Nikolić, Bojan Dimitrijević i Veselin Đuretić. Prva dvojica će, kako se pretpostavlja, govoriti o dokazima koje je pronašla državna komisija za otkrivanje činjenica o streljanju Dragoljuba Draže Mihailovića, dok bi Đuretić, kako je najavio, trebalo da iznese neke nove detalje.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment