Wednesday, May 16, 2012

Draža osuđen pre kraja suđenja / "Novosti" May 11, 2012


Novosti
E. R.
11. maj 2012. 20:57

Proces rehabilitacije Draže Mihailovića: Utvrđeno da je zabranjeno svedočenje američkih pilota koje su spasili četnici. Beleške sa suđenja skraćene, a Dražina odbrana prepričana


FOND maršala FNRJ zabranio je, 28. marta 1946. godine, američkim pilotima koje je spasao četnički komandant Dragoljub Mihailović da svedoče na suđenju u njegovu korist.

Pored toga, ovi, najnoviji dokazi do kojih je došla Državna komisija za istraživanje streljanja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, pokazuju i da je Draža bio osuđen na smrt dva meseca pre početka suđenja.

- Vlada SAD poslala je dopis Ministarstvu inostranih poslova FNRJ u kom navodi da je Mihailović "vodio borbu protiv okupatora i spasio veliki broj pilota koji žele da svedoče pred sudom" - otkrio je u petak na suđenju predsednik Komisije Slobodan Marković.

Međutim, jugoslovenske vlasti su u pismu američkim, odgovorile da bi piloti, ako bi se pojavili na suđenju, mogli i sami da odgovaraju.

- Vlada Republike namerava da zamoli otpravnika poslova SAD u Beogradu da povuče gornju notu zato što ne bi želela da uplitanjem stranih svedoka koji bi se tokom procesa morali pojaviti kao saučesnici optuženog, remeti dobre prijateljske odnose između dve zemlje - odgovorila je FNRJ. - Zločini prema narodima Jugoslavije za koje odgovara izdajnik Dragoljub Mihailović su toliko krupni i strašni da se ne bi smela voditi diskusija da li je kriv ili nije.

Marković je izjavio i da je Ozna pre početka suđenja Mihailoviću imala brojne prazne papire sa njegovim potpisima i pečatima. Zbog toga se, kako je objasnio, dovodi u pitanje svaki dokument sa Dražinim potpisom koji je tužilac Miloš Minić predao sudu.

U sudnici je saslušan i audio-snimak dela završne reči Mihailovića koji je potom upoređen sa stenografskim beleškama pronađenim u Vojnom arhivu. Ispostavilo se da su beleške skraćene za četvrtinu, a negde je, umesto direktnih reči optuženog, njegova odbrana samo prepričana.

Ročište će se nastaviti 22. juna, kada bi trebalo da svedoče Kosta Nikolić, Bojan Dimitrijević i Veselin Đuretić.


NEKOM SMETA I MRTAV ČIČA

ULAZ u zgradu suda u petak kao da je "najavljivao" suđenje nekom okorelom kriminalcu, a ne rehabilitaciju Čiče koji je mrtav već šest i po decenija. Policija je čuvala ulaz, ali i dve okupljene grupe - četnike koji su pevali četničke pesme i klicali Draži, Vijislavu Šešelju, Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, i "Žene u crnom" koje su nosile transparent "Rehabilitacija zločinca je saučesništvo u zločinu".


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:379400-Draza-osudjen-pre-kraja-sudjenja


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment