Tuesday, May 01, 2012

„Њујорк тајмс” о Ђорђу Вујновићу / "Политика" May 2, 2012



Политика
M. M.
May 2, 2012

Ђорђе Вујновић

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – Најугледнији амерички дневник „Њујорк тајмс” објавио је подужи ин меморијам поводом смрти Ђорђа Вујновића, Американца српског порекла, коме је додељивањем Бронзане звезде, високог војног одликовања, у октобру 2010, признат статус хероја Другог светског рата.

Ђорђе Вујновић, рођен 1915. у Питсбургу, где је његов отац стигао као имигрант, а почетак Другог светског рата је дочекао у Београду, где је студирао медицину. Са супругом Мирјаном, из окупираног Београда прво је отишао у Турску, затим Јерусалим и Каиро и на крају у западну Африку, где је приступио ОСС-у, тајној служби која је била претеча ЦИА.

Као познаваоцу прилика у Србији, поверена му је организација мисије спасавања више од 500 америчких и савезничких авијатичара, који су, по повратку са бомбардовања рафинерија у Румунији, које су користили Немци због недостатка горива, принудно слетали у Србију и били склоњени на Равној гори и околини, са четницима пуковника Драгослава Михаиловића.

Вујновић је операцију „Хелијард”, започету у августу 1944, водио из Барија. Мисија је завршена успешном евакуацијом укупно 512 авијатичара, пилота и чланова посада, са импровизованог аеродрома у селу Прањани и њиховим пребацивањем у Италију. Иако су немачке трупе биле у непосредној близини, није изгубљен ниједан авион нити је било иједне жртве.

После рата Ђорђе Вујновић је ОСС напустио са чином мајора и посветио се бизнису, трговини авионским деловима. Операција „Хелијард” је међутим и после рата из дипломатских и политичких разлога остала војна тајна (као и Легија части, којом је 1948. председник Хари Труман одликовао Дражу Михаиловића).

„Вујновић је био геније који је саставио план нашег спасавања”, цитира „Њујорк тајмс” Тонија Орсинија, навигатора бомбардера Б-24, који је био један од авијатичара спасених из Србије. „Он је био херој.”

Комеморација Ђорђу Вујновићу одржана је прошле суботе у цркви Свети Сава на Менхетну, а како нам је рекла његова ћерка Ксенија Вилкинсон, пензионисани дипломата, сахрана ће се обавити накнадно, у Београду или Новом Саду.



М. М.
Oбјављено: 02.05.2012




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment