Wednesday, May 09, 2012

Dražu sada niko neće / "Novosti" May 7, 2012



Novosti
E. R.
07. maj 2012. 20:57
May 7, 2012

U sud još nije stigao nikakav odgovor o tome ko će zastupati interese Dragoljuba Mihailovića. Centar za socijalni rad ne odgovara na zahteve Višeg suda



STRELJANI četnički komandant Dragoljub Draža Mihailović još nema staratelja koji bi zastupao njegove interese u postupku za utvrđivanje smrti. Uprkos tome što je Centru za socijalni rad opštine Zvezdara krajem marta istekao rok da postavi staraoca, u Prvi osnovni sud u Beogradu, koji vodi ovaj postupak, do sada nije stigao nikakav odgovor o tome ko će u sudnici zastupati njegove interese.

Zbog toga, kako objašnjava sudija tog suda Gordana Vuković, sud je poslao urgenciju Centru za socijalni rad ne bi li dobio odgovor.

- Centar je primio urgenciju 19. aprila, ali opet nisu odgovorili - kaže sudija Vuković.

-Prvi na spisku staraoca, kako su "Novosti" pisale, bio je njegov unuk, advokat Vojislav Mihailović, kome je Centar trebalo da pošalje poziv. On, međutim, to nije hteo da komentariše, objasnivši da "nije upoznat". Pretpostavlja se da to ne bi ni prihvatio, pošto se do sada nijednom nije pojavio u sudnici Višeg suda u kome se vodi postupak za Čičinu rehabilitaciju.

Advokat Zoran Živanović, koji zastupa udruženja koja su tražila rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, smatra da je ceo proces postavljanja staraoca mogao mnogo brže da se završi.

- Mi smo pre najmanje tri nedelje podneli zahtev sudu da on postavi staraoca, a ne Centar za socijalni rad - kaže Živanović. - Razlog je bio upravo taj što Centar nije odgovarao na zahteve suda, a sud je po zakonu ovlašćen da to sam uradi. Sada čekamo da nam sudija odgovori.

A glavni postupak za vraćanje časti i ugleda četničkom komandantu nastavlja se pred Višem sudu u Beogradu u petak. Pošto formalno gledano nema dokaza o Mihailovićevoj smrti, ovaj proces se najverovatnije tada neće ni završiti.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment