Friday, May 11, 2012

Крај поступка рехабилитације Драже 22. јуна? / "Радио-телевизија Војводине" May 11, 2012


Радио-телевизија Војводине
11. мај 2012.
04:50 → 13:17
Извор: Танјуг, ФоНет

БЕОГРАД - Пред Вишим судом у Београду данас је настављен поступак за рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића, који је 1946. године осуђен на смрт стрељањем.

Адвокат Зоран Живановић, који пред Првим основним судом у Београду заступа подносиоце захтева да се четнички вођа рехабилитује, изјавио је да се судски поступак наставља 22. јуна и да је могуће да се тог дана и заврши.

"Не могу да вам са сигурношћу кажем да ће се до тада завршити, то је у рукама суда", истакао је Живановић.

Дражин говор скраћен, реченицама мењан смисао

Завршни говор генерала Драгољуба Драже Михаиловића на суђењу 1946. године скраћен је у стенографским белешкама за трећину, док је забележеним реченицама махом мењан смисао у целини или делимично, рекао је данас историчар Слободан Марковић.

Сведочећи на рочишту, Марковић је упоредио транскрипте аудио снимка дела Михаиловићеве завршне речи од 10. јула 1946. године и стенографских белешки, након што је судско веће преслушало снимак који траје 13 минута и 15 секунди.

Упоређивањем стено-белешки из војних архива и транскрипта аудио говора види се да су стено-белешке скраћене за 27 одсто, а веома често је мењан смисао реченица, рекао је Марковић, оценивши да су стено-белешке "груби идеолошки фалсификат".

"Никад нисам ни с једним непријатељем закључио било какав споразум. Нисам никада сарађивао са Италијанима, а када би неко дошао да ми нешто слично предложи избацио бих га напоље...", рекао је Михаиловић у својој завршној речи.

Он је тада објаснио како је руководио државним новцем и дао новац за "дизање целог Балкана и Румуније и Мађарске, а не само наше земље...".

"Судбина је била немилосрдна према мени када ме је бацила у овакав вртлог догађаја... молим суд да моје излагање узме у правим речима", завршио је генерал, чује се на снимку који је данас преслушан.

Тужилац на прераду оптужнице ишао код Ђиласа, прећено пилотима САД

Историчар Марковић, који је и члан државне Комисије за утврђивање околности Михаиловићеве смрти, предочио је суду цитате мемоара Михаиловићевог тужиоца Јосипа Хрнечевића, у којима је испричао како је на прераду оптужнице против генерала ишао код члана Политбироа Милована Ђиласа.

Марковић је суду доставио преписку између САД и ФНРЈ поводом захтева да Михаиловићу на суђењу сведоче амерички пилоти који су током рата били у Србији.

Из маршалата ЕФНРЈ пилотима је припрећено да би и они могли да буду оптужени за саучешће у борби против партизана, док је из Министарства спољних послова поручено да су "Михаиловићеви злочини према народима Југославије толико страшни, да би се могло или смело водити дискусија да ли је крив или није".

Америка је у својој ноти констатовала да је Михаиловић осуђен пре суђења, јер у његовом случају "нема судског изналажења кривице".

Марковић је доставио судском већу и копије 81 немачког ратног плаката из 1941. па до 1944. године, који, како је истакао, показују да су 1942. и 1943. године стрељана 1.653 припадника покрета Драже Михаиловића.

Марковић је казао и да је у историјским архивима у земљи нашао неколико бланко папира са Михаиловићевим потписом и печатом ЈВО, који је ОЗНА поседовала, а који, како је рекао, указују да "није било потешкоће да се на њима евентуално напише шта год се сматрало за корисно у оптуживању Михаиловића".

На наставку суђења Николић, Димитријевић и Ђуретић

На наставак суђења, 22. јуна, биће позвани да сведоче историчари Коста Николић, Бојан Димитријевић и Веселин Ђуретић.

Пред почетак суђења пред судом се окупило неколико десетина присталица рехабилитације Михаиловића, који су носили четничка обележја и певали четничке песме.

Међу њима био је и вођа организације "Образ" Младен Обрадовић са неколицином својих присталица.

Поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права, захтевом за рехабилитацију затражио је његов унук Војислав Михаиловић.

Њему су се придружили Српска либерална странка, са академиком Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, проф. међународног права Смиља Аврамов и други.

Предлагачи захтева тврде да Михаиловићу није омогућено право на одбрану и да није видео свог адвоката до почетка суђења. Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење.

Михаиловић је, два дана по доношењу спорне пресуде, 17. јула 1946. године стрељан, као државни непријатељ "број један".

Државна комисија утврдила је да је Михаиловић убијен на Ади Циганлији, али сумња да су његове кости касније пренете у другу гробницу, можда на Ратно острво, како би се онемогућило да буду пронађене.


http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/nastavak-postupka-za-rehabilitaciju-mihailovica_318410.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment