Thursday, November 18, 2010

Ко је убијао политичке емигранте?

Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета
November 10, 2010


Београд, 10. новембар - Председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногоског покрета и народни посланик СПО Александар Чотрић изјавио је данас да ће усвајање Закона о отварању политичких досијеа, на предлог СПО, допринети да се утврде околности о убиствима више од тридесет истакнутих српских политичких емиграната. Верујем да ће у доступним досијеима, у поседу МУП-а и БИА-е, бити документи који указују на налогодавце и извршиоце убистава невиних људи. Ликвидирани су лидери српских организација у дијаспори, интелектуалци - књижевници, публицисти, новинари, који су се искључиво мирним и демократским средствима борили за промену власти у тадашњој Југославији.

- У периоду од 1969. до 1986. године убијани су противници југословенског комунистичког режима, међу којима Драгиша Кашиковић у Чикагу, заједно са осмогодишњом девојчицом Иванком Милошевић, Ратко Обрадовић и Јаков Љотић у Минхену, Андрија Лончарић у Паризу, Сава Чубриловић у Стокхолму, Бора Благојевић и Петар Валић у Бриселу, Душан Седлар у Диселдорфу… - наводи Чотрић.

- За убиство Саве Чубриловића, уредника антикомунистичког листа „Југословен“, децембра 1969. године, шведска полиција је осумњичила југословенског држављанина Милана Шоп Ђокића, за кога је доказано да је био агент Службе државне безбедности – каже Чотрић. - Шоп Ђокић је авионом „Јата“ из Копенхагена побегао у Београд, јер су пилоти у договору са југословенским властима одбили да преиземље авион, упркос захтеву шведских власти. Брозов режим одбио је касније да Шведској испоручи осумњиченог за Чубриловићево убиство.

После убиства Јакова Љотића, уредника емигрантског листа „Искра“, Служби државне безбедности самоиницијативно се као убица пријавио Павле Матић, који је касније осуђен у Београду на шест и по година затвора – тврди Чотрић.

- Постоји основана сумња да је злочине починила Удба, односно касније Служба државне безбедности бивше СФРЈ. Према сведочењима неких припадника СДБ-а, очигледно је да се тајна полицијска служба бавила ликвидацијама. Злочине над Србима у дијаспори извршавале су особе стално ангажоване у тајној полицији, или криминалци којима су опраштана друга кривична дела – изјавио је Александар Чотрић.


РЕПУБЛИЧКА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА НЕГОВАЊЕ
ТЕКОВИНА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА

Служба за информисање


http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=1


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment