Monday, November 29, 2010

ЗЛОЧИНИ КОМУНИСТА ИЗЛАЗЕ НА ВИДЕЛО!

November 28, 2010

28-11-2010

Београд - (Тањуг) - Владина комисија за испитивање злочина комуниста крајем и после Другог светског рата дошла до података о више од 18.000 убијених људи.

Државна комисија за проналажење и откопавање тајних гробница у којима се налазе посмртни остаци стрељаних после 1944. године, прикупила је досад податке за више од 18.000 жртава комунистичког терора који је почео пред крај Другог светског рата и распламсао се првих година након ослобођења.

Одлуку о формирању Комисије донела је Влада Србије, а акцију потраге за тајним гробницама покренули су Институт за савремену историју и лист "Вечерње новости" после потресног фељтона под називом: "Откопавање истине".

На основу пријава грађана и исказа сведока, евидентирано је 190 масовних гробница широм Србије, а испитане су и снимљене 23 локације, изјавио је у интервјуу Тањугу секретар Комисије, историчар Срђан Цветковић поводом прве годишњице њеног рада.

Детаљно су истражене локације у Смедеревском, Тимочком, Пиротском и Јабланичком, а делом и Шумадијском округу, навео је он, истакавши да су пробне ексхумације извршене на три локације, а у два случаја су налази били позитивни.

"То су тајна гробница у потоку Змијанац на имању Петра Трујића на подручју Зајечара у којима су, према сведоцима, новембра 1944. без суђења скончала 44 житеља Бољевца и околних села и гробница на локацији Гувниште код Јастрепца са посмртним остацима 60 особа које су по ослобођењу, октобра 1945, изведене из болнице у Власотинцу и ликвидиране. Према ранијим истраживањима, међу овим жртвама су били рањени припадници Југословенске војске у отаџбини генерала Драгољуба Драже Михаиловића, болесни цивили и особље болнице", рекао је Цветковић.

"Када смо, после сондирања терена, почели откопавање поред потока Змијанац, установили смо да је скоро читав терен, површине 10 са 15 метара, покривен каменим плочама и камењем, што је био први знак да смо на правом трагу", рекао је Цветковић.

"Након што смо уклонили камене плоче и ископали првих 20 сантиметара земље наишли смо на остатке људских тела: лакатне кости, делове руку и лобања... У присуству криминалистичког инспектора, утврђено је да су убијени набацани један преко другог у више слојева, а да је ради прикривања гробнице и заштите од животиња, после сваког слоја стрељаних, локација покривана камењем и каменим плочама", рекао је Цветковић.

Слична ситуација је била и приликом откопавања стратишта у Гувништу, рекао је он и додао да су даље ексхумације прекинуте, будући да је то посао за стручњаке форензичаре и друге државне органе.

"Комисија је о својим налазима обавестила локалну полицију ради увиђаја и обезбеђења гробница, као и надлежна тужилаштва", рекао је Цветковић и додао да је Вишем јавном тужилаштву у Зајечару 9. септембра поднет и званичан захтев за ексхумацију потврђене масовне гробнице, али да се по том захтеву, из необјашњивих разлога, засад још не поступа.

Он је навео и да је Комисија формирала Документациони центар жртава комунистичког терора, да су подаци највећим делом преузети из различитих архива и да јој је уступљена база око 27.000 страдалих и несталих које је пописао Анкетни одбор Скупштине Војводине.

За шест месеци рада у Архиву Србије је из грађе Безбедоносно-информативне агенције (БИА) обрађено око 120 кутија материјала.

Велики број страдалих пописан је, како је навео, захваљујући дојавама грађана преко Инфо-центра који је успостављен у Институту за савремену историју, као и на основу других секундарних извора: литературе, захтева за рехабилитацију и захтева за увид у досијеа.

На основу досад истраженог материјала, може се констатовати да је сличан сценарио репресије и ликвидација био примењиван мање или више у свим српским варошицама и градовима, само је њихов интензитет зависио од локалних прилика и особености особа из репресивног апарата.

Овим процесом је највећим делом руководило "Одељење за заштиту народа" (ОЗН-а), настало као политичка полиција 13. маја 1944. у Дрвару по совјетском моделу.

Егзекуције су вршене по правилу без суђења и то после кратког боравка у истражном затвору у којем су "народни непријатељи" често били подвргавани суровим тортурама, објаснио је Цветковић.

Он је упозорио да највећи проблем за Комисију, која почива на волонтерском раду, представља недостатак техничких и финансијских средстава, посебно за истраживања и теренски рад - снимање локација и сведочења ван Београда.

Изразивши наду да ће за рад у 2011. добити већи "џепарац" од Министарства правде и један аутомобил за теренски рад. Цветковић је навео да ће се у наредном периоду Комисија више оријентисати на теренска истраживања са тежиштем на подручје Војводине, које је у првој години рада било запостављено.



http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=18056&sid=146d85693bb870d0e308907198235f5e



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment