Wednesday, November 24, 2010

U vezi članka koji je 15.11.2010.god izišo na 8 stranici "Politike" pod naslovom "NISU SAMO ČETNICI SPASAVALI PILOTE" - Aleksandar Nedić / Srpski liberalni savet

U vezi članka koji je 15.11.2010.god izišo na 8 stranici" Politike" pod naslovom "NISU SAMO ČETNICI SPASAVALI PILOTE" predsednik SUBNORA Slavko Popović izjavljuje da da su u spasavanju učestvovali i partizani i da su navodno spasli "1585" pilota i članova posade,interesantno da članovi SUBNORA to prvi put izjavljuju tek kada se pojavila istina o spasavanju Američkih pilota i članova posade koji su izvršili članovi pokreta Kraljevske vojske u otadžbini pod voljstvom generala Mihailovića.

U članku Slavka Popovića pojavljuju se "navodni podaci" o spasavanju partizanskih jedinica koji nemaju prema saznanjima istorisku podlogu.Spasavanje u selu Praljanima ima nepobitne istoriske podloge što nije slučaj na prentezije Slavka Popovića da su i oni vršili spasavanje palih Američkih pilota. Nesporno je da su Engleske obaveštajne službe činile sve da onemoguće spasavanje koje je organizovala JVO,a da je to tačno upućujemo na knjigu g.Fridmana, koja je prevedena i u Srbiji a čiji je naslov 500 zaboravljenih pilota. Jedino što se iz ove knjige može videti to je da su Sovjetske obaveštajne službe preko svojih obaveštajnih kanala pokušaleda da ubačenih u Engleske obaveštajne službe da na svaki način onemoguće najveći poduhvat iz drugog svetskog rata izveden u selu Pranjani. Mi neisključujemo da su i partizani izvršili neka minorna spasavanja palih Američkih pilota ali nikako u imaginarnom broju od 1585 pilota i članova posade.Da dodamo i to da je učešće partizana u bonbardovanju Leskovca i južnih kreljeva Srbije bilo izvođeno isključivo prema nalozima partizanskog pokreta .Bilo bi interesantno da se prezentiraju istoriske činjenice koje bi opravdale navode Slavka Popovića i koje bi i približno označilo masu spasavanja koje se navode u članku.

U Bgd. 15.11.2010.god.
Srpski liberalni savet
Aleksandar Nedić

________________________


Partizani su spasli 1.585 pilota i članova posade, tvrdi predsednik Subnora Slavko Popović

POLITIKA

"Drustvo"

B. Bilbija

Objavljeno: 15.11.2010.

General-major Slavko Popović (86), predsednik Subnora u šest mandata, s prekidima od 1982. do danas, tvrdi za „Politiku” da nisu samo četnici spasavali savezničke pilote tokom Drugog svetskog rata. „Mi partizani smo to godinama činili. I to mnogo više nego četnici! Po nekim podacima kojima raspolažemo, oni su spasli ukupno 263, a mi 1.585 pilota i članova posade”, navodi ovaj iskusni vojni starešina rodom iz Vladičinog Hana, koji je ceo rat proveo na jugu Srbije. General Popović napominje da su svih 180 njihovih odbora u Srbiji uputili protestna pisma Višem sudu u Beogradu, gde se razmatra rehabilitacije Draže Mihailovića. Zato mu, kako kaže, smeta što se u poslednje vreme toliko potencira uloga ravnogoraca u spasavanju američkih i britanskih vazduhoplovaca.


Slavko Popovich Photo by R. Krstinić

– Mi smo imali nekoliko aerodroma širom Srbije, s kojih smo slali ranjenike za Italiju i vraćali izlečene, pa smo tim putem evakuisali i oborene američke i britanske pilote. To su bili aerodromi na Širokoj planini, kod Bojnika i kod Kosančića. Već početkom oktobra 1943. dobili smo u Srbiji prvu savezničku misiju, kada je i prekinuta pomoć četnicima, posle dogovora Čerčila, Ruzvelta i Staljina. Dobili smo desetak misija, američkih i engleskih, s 32 člana, koje su bile namenjene komandama divizija i Glavnom štabu Srbije. Aprila 1944. godine prebacili smo ih u Glavni štab Srbije, nedaleko od Bojnika. Sve ovo govori da su odnosi NOVJ sa saveznicima bili više nego bliski. Dobijali smo opremu, odeću, obuću i naoružanje. Ove isporuke su, počev od 1943, stizale padobranom, otprilike jednom mesečno. A od 1944. godine dobijali smo i rusku pomoć – otkriva Popović.

Njegov odred je u leto 1943. primio četiri Amerikanca, pilota, koji su prinudno sleteli u selo Polom kod Vladičinog Hana. U to vreme Popović je bio pomoćnik komesara čete.

– Jedne noći, dok smo se kretali u koloni, doveo ih je naš omladinski funkcioner Dušan Zdravković, koji ih je i pronašao na terenu. Pozdravili smo se najnormalnije s njima, nismo u prvom trenutku ni znali ko su oni. Predstavili su se: Ep, Hari, Žilet i Harvi. Proveli su s nama godinu dana, sve do maja ili juna 1944. godine. U borbama nisu učestvovali, štitili smo ih. Uz njih, bio je tu i italijanski artiljerijski kapetan Luiđi, koji je kasnije bio naš vrsan artiljerac. Delili su s nama i dobro i zlo. Kad je bilo hrane jeli smo svi zajedno, kad nije bilo, gladovali su kao i mi. Naučili smo ih da pevaju partizanske pesme, kao „Crveni istok i zapad” ili „Vorošilov sa severa fašističke bande tera” i druge... Ali, Englezima se to sve nije svidelo, pa su ih kažnjavali što su bili s nama u toliko dobrim odnosima, tako što su im uskraćivali cigarete – napominje general.

Došao je i trenutak rastanka.

– Kada su odlazili sa aerodroma u Bojniku, želeli smo da im poklonimo nešto za uspomenu. Sva četvorica Amerikanaca tražila su da im damo opanke, i za njih i za njihove gospođe! A Ep je posle 30 godina ponovo obišao lokaciju gde su srušeni. Bio je tada vlasnik vojnog otpada u Dalasu, bogat čovek. Doveo je sa sobom književnika, istoričara i geografa da bi im opisao svoj boravak na tom području tokom rata. Došao je u Surdulicu, otišli smo zajedno na Vlasinu i zasadili drvo mira. Posle nekoliko dana boravka, pitali smo ga opet šta da mu poklonimo. Opet je hteo opanke. Ali, ne lezi vraže, nije više bilo nijednog opančara u kraju! Tek posle pet dana sam uspeo da mu pribavim opanke i doneo sam mu ih lično u Beograd, u hotel „Metropol” – dodaje predsednik Subnora.

Na teritoriji Srbije je dejstvovalo tokom rata ukupno 268 britanskih obaveštajaca, kao i 612 pripadnika američkog OSS-a i oko 50 pripadnika iz PVH, anglo-američke službe za propagandu na Balkanu, iznosi Popović egzaktne podatke. Ukupno, 930 osoba. Obaveštajci su, napominje, delovali uglavnom u okviru vojnih misija ovih zemalja kod četničkog i partizanskog pokreta.

– Ovaj impozantan broj ukazuje da su njihove službe ostvarivale uvid u stanje na terenu. Američka vojna misija pri štabu generala Mihailovića, obrazovala je u proleće 1944. štab od sedam Amerikanaca, takozvanu Operativnu grupu za spasavanje vazdušnih posada. Ova grupa je organizovala obnavljanje aerodroma kod sela Pranjani i bila je organizator evakuacije – zaključuje naš sagovornik.

B. Bilbija

objavljeno: 15.11.2010.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nisu-samo-cetnici-spasavali-pilote.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment