Thursday, November 04, 2010

"Veceri Slobode" Friday Nov. 5, 2010 Српске народне одбране у Чикагу - You are invited to spend a special evening with the Serbian National Defense Council of America in Chicago / The documentary film "Sveti Nikolaj Srpski" will be presented.


У оквиру програма "Вечери Слободе" 5. новембра у просторијама Српске народне одбране у Чикагу биће одржана трибина на којој ће бити приказан филм Свети Николај Велимировић





You are invited to spend a special evening with the 
Serbian National Defense Council of America in Chicago
 at
5782 North Elston Ave.
on Friday, November 5, 2010.

The documentary film "Sveti Nikolaj Srpski"
will be presented.


From "Nadlanu":

Dokumentari film sa obiljem arhivskog materijala posvećen neobičnom životu vladike Nikolaja Velimirovića, danas priznatog svetog Nikolaja Srpskog. Film prati život Nikolaja Velimirovića od rodnog sela Lelića, kraj Valjeva, i prvih dečjih molitvi koje je ceo život pamtio, do njegove smrti kao prognanika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film postavlja pitanje "ko je ovaj čovek", ali ne daje gotove odgovore. Nikolaj Velimirović je bio i ostao jedna od najkontroverznijih ličnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Za jedne je svetac, mučenik i borac za pravdu, a za druge klerofašista, antisemita, nazadnjak i mračnjak.

Priča o Nikolajevom školovanju u Valjevu, gde je bio jedan od najboljih učenika gimnazije, njegovim putovanjima i boravcima u Engleskoj, Nemačkoj i Rusiji na "opravoslavljivanju". O životu i radu tvorca "Molitvi na jezeru", govore ljudi koji ga se sećaju i kojima je pomagao. Posebna vrednost filma su arhivski snimci vladike Nikolaja sa osvećenja crkve Svetog Nikole u Šilopaju pod Rudnikom i tonski zapis njegovog glasa.


http://www.nadlanu.com/Dynamic/Novosti,intItemID,7634,intCategoryID,62.html

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment