Tuesday, November 09, 2010

Амерички авијатичар Милтон Френд у посети Републичкoј асоцијацији за неговање тековина Равногорског покрета Nov. 2, 2010

Aleksandar "Sasa" Cotric
and Milton Friend (USAF ret.)
Belgrade, Serbia November 2, 2010


Председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић примио је 2. новембра у Београду америчког авијатичара Милтона Френда и захвалио му на доласку у Србију и сведочењу о спасавању 500 америчких пилота које су 1944. године, од сигурне смрти, спасили припадници Равногорског покрета генерала Михаиловића.

Чотрић је изразио очекивање да ће „Виши суд у Београду да укине срамну идеолошку пресуду комунистичког суда из 1946. године, којом је први антифашистички герилац у Европи проглашен за фашисту.

Америка је давно пре Србије званично признала чињеницу да се генерал Михаиловић борио на страни Савезника у Другом светском рату, јер је амерички председник Хари Труман 1948. године доделио команданту Равногорског покрета Орден легије части“, рекао је председник Асоцијације.

„Генерал Дража Михаиловић“, указао је Чотрић, „није убијен, јер се борио против нациста и усташа, већ што се борио и против комуниста. Комунистички исток и демократски Запад, диктатура и слобода“, напоменуо је Чотрић, „били су у клинчу на генераловом суђењу и само зато што је био за демократски Запад и за слободу, Михаиловић је морао да умре“.

"Србија у Европи и Србија на Западу: овај идеал и овај циљ својим животима су платили генерал Дража Михаиловић и његова војска, а наш задатак је да тај завет испунимо", закључио је Чотрић.

Разговору су присуствовали и потпредседник Асоцијације Бранко Јевтић и чланови Миодраг Божовић и Предраг Остојић. 




http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=244&Itemid=1


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment