Monday, November 15, 2010

Pet godina posle donošenja zakona nijedan ravnogorac u Srbiji još nije dobio ravnogorsku penziju! / Zoran Šaponjić November 9, 2010

PARTIZANI MINIRALI ČETNIKE

"Kurir"
Utorak, 9. Novembar, 2010.

Autor: Zoran Šaponjić
 
 
Pet godina posle donošenja zakona nijedan ravnogorac u Srbiji još nije dobio ravnogorsku penziju, pošto učesnici NOR neće da svedoče u njihovu korist
 
 

UŽICE - Zalud sanjali četničke penzije!

U kancelariju SO Nova Varoš, u kojoj su primani i obrađivani zahtevi četnika i njihovih potomaka za ravnogorske penzije, već nekoliko godina ne zalaze ni četnici ni njihovi potomci. Digli su ruke od prava koje je garantovano zakonom, izgubili su i poslednju nadu da će i oni, kao i pripadnici Titovog, partizanskog pokreta, imati pravo na staranje države.

- Znam da smo u opštinskoj komisiji obradili bezmalo 100 zahteva i prosledili ih Ministarstvu za rad u Beogradu, ali svi ti zahtevi su nam vraćeni, navodno zbog nepotpune dokumentacije. I to uprkos činjenici da je uz solidan broj tih zahteva bila priložena i vojnička knjižica kao dokaz o učešću u vojsci koju je predvodio Draža Mihailović. U nekim slučajevima imali smo čak i svedoka, pripadnika NOR, što je zakon i tražio, ali nadležnima to nije bilo dovoljno. Uglavnom, nijedan pripadnik Ravnogorskog pokreta u opštini nije dobio četničku penziju - kaže Veroljub Boranijašević, predsednik komisije u Novoj Varoši, gde je za ove penzije podneto više od 200 zahteva.

Isto je i u užičkom kraju. I ovde od donošenja izmena Zakona o boračkim pravima, kao uostalom i u čitavoj Srbiji, niko od ravnogoraca nije ostvario pravo na penziju.

- Posle pet godina od donošenja izmena zakona pokazalo se da su te izmene neupotrebljive, a zakon nesprovodiv. Zakon traži da svedok koji bi potvrdio učešće nekog od podnosilaca zahteva u ravnogorskoj vojsci bude kvalifikovan, odnosno da je sam već ostvario pravo na boračku penziju. To praktično znači da niko od četnika ne može da bude svedok jer niko od njih još nema penziju, a što se tiče partizana, većina kaže da jednostavno neće da svedoči. Dobar deo njih su ljudi naklonjeni komunizmu. Kako da svedoče kad oni četnike još smatraju neprijateljima - kaže Petar Ristović, šef odborničke grupe SPO u Skupštini grada Užica.


Nema ni odštete za robijanje

Požežanin Duško Polić (83) osuđen je 1949. na četiri godine teške robije zbog pripadništva ravnogorskom pokretu, a 2006. godine, presudom Okružnog suda u Užicu, on je rehabilitovan.

- Pet godina pokušavam da ostvarim pravo na obeštećenje, koje mi po Zakonu o rehabilitaciji pripada, ali uzalud. I Opštinski sud u Požegi i Okružni sud u Užicu odbili su moju tužbu protiv države Srbije kojom sam tražio obeštećenje kao - preuranjenu. Četiri godine sam robijao, više puta sam prebijan na smrt, skoro šest decenija sam čekao pravdu, i sad, kad sam konačno rehabilitovan, ne mogu da dobijem obeštećenje, makar simbolično, a običan kriminalac koga policija zatvori, pa mu posle ne dokaže krivicu, ima to pravo - kaže Polić.

Ni presuda nije dokaz

Stari Požežanin Ivko Jovanović, poznati četnički komandant, umro je pre nekoliko godina i nije dočekao četničku penziju. Odmah po donošenju zakona kojim su izjednačena prava četnika i partizana Ivko je bio uveren da će penziju brzo dobiti.

- Imam presudu Okružnog suda u Užicu kojom sam 1946. godine osuđen na 27 godina robije i u kojoj jasno stoji da sam bio pripadnik Ravnogorskog pokreta od početka do kraja rata. Ta presuda biće mi dovoljna za penziju - pričao je tada Ivko autoru ovih redova. Ispostavilo se, međutim, da ni ta presuda nije bila dovoljna za penziju.


http://www.kurir-info.rs/srbija/partizani-minirali-cetnike-58707.php


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment