Saturday, January 26, 2013

Beograd: Četnici se došli pokloniti Draži Mihailoviću / "Anadolu Agency" Jan. 25, 2013

Anadolu Agency
25 Januar 2013 15:31
January 24, 2013

Održano ročište za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Pristalice četničkog pokreta nosili su transparent s natpisom "Ponosni smo na čičina dela, uz tebe je Srbadija cela"


BEOGRAD

Pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljen postupak rehabilitacije četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Kao i tokom prethodnih ročišta, ispred suda su se i ovoga puta okupile pristalice rehabilitacijeđenerala Mihailovića, sljedbenici četničke ideologije, članovi raznih desničarskih organizacija.

S druge strane, okupili su se pobornici Narodno oslobodilačke borbe (NOR) i srbijanski ljevičari.

Dvije grupe od po nekoliko desetina lica razdvajalo je gotovo isto toliko policajaca.

Pristalice rehabilitacije Mihailovića, među kojima su ovoga puta bili i članovi Srpskog pokreta "Zavetnici", nosili su srpske i četničke zastave i pjevali četničke pjesme.

Oni su ovoga puta nosili i transparent s likom Mihailovića na kojem je pisalo: "Ponosni smo na čičina dela, uz tebe je Srbadija cela".

Među pristalicama četničkog pokreta bilo je mladih i starih. Nosili su uobičajenu četničku ikonografiju, šajkače i šubare sa kokardama.

S druge strane ulice bili su okupljeni protivnici rehabilitacije četničkog. Oni su nosili zastave bivše Jugoslavije i Srbije sa petokrakom i transparente s natpisom: "Proleteri svih zemalja ujedinite se-Komunisti Srbije".

Oni su preko lika Mihailovića ispisali "Zlikovac-narod mu je već preusdio.

Tokom održavanja ročišta dvije grupe su razmjenjivali uvrede, ali nije došlo do incidenta, nakon čega su se razišli.

Kako je potvrđeno iz Višeg suda u Beogradu na današnjem ročištu svjedočio je historičara Branka Latasa.

Postupak rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića pokrenuli su članovi njegove porodice, odnosno unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su se akademik Kosta Čavoški i Srpska liberalna stranka(SLS), Udruženje pripadnika Jugoslavenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

Prvi osnovni sud u Beogradu je Mihailovića proglasio mrtvim. Time je otvoren prostor za njegovu rehabilitaciju. Kako je utvrdila Državna komisija Srbije, Draža Mihailović je kao "državni neprijatelj broj jedan" strijeljan u julu 1946. godine od strane partizanskih snaga na Adi Ciganliji u Beogradu.

U slučaju rehabilitacije, Draži Mihailoviću bit će vraćena građanska prava. Okončanje ovog postupka očekuje se u aprilu ove godine.

http://www.aa.com.tr/ba/balkan/126045--beograd-cetnici-se-dosli-pokloniti-drazi-mihailovicu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment