Thursday, January 17, 2013

Рехабилитована и прва партизанка / "Политика" January 16, 2013

Политика
Г. Оташевић
објављено: 16.01.2013.
 
Виши суд у Чачку утврдио да је Роксанда Лишанчић из Атенице била жртва терора и насиља четничких снага из идеолошких и политичких разлога
 
Роксанда Лишанчић (Фото: Субнор Чачак)
 
Чачак – Решењем Вишег суда у Чачку рехабилитована је Роксанда Лишанчић (1922–1943) из оближњег села Атенице а Република Србија обавезана да њено име уведе у евиденцију лица којима се враћају грађанска част и права. Суд је нашао да је она терорисана и мучена из идеолошких и политичких разлога, и да су је без суђења и пресуде, као жртву терора и насиља, убиле четничке снаге 29. августа 1943. године.

– Ово је, у Србији, прва припадница партизанског покрета која је рехабилитована по Закону о рехабилитацији из 2011. године – каже за „Политику” Радисав Недовић, члан Окружног одбора Субнора у Чачку.

Овај одбор је од 31. јула прошле године покренуо поступак за рехабилитацију чланова покрета НОР-а и обрадио укупно 114 захтева. У међувремену, потомци су у 12 случајева одустали, суду су поднета 102 захтева и 87 је већ узето у рад.

Предлагач захтева за Роксанду Лишанчић је њен братанац Владе Лишанчић, који је навео да је тетка била домаћица, да је припадала НОР-у и обављала задатке по налогу КПЈ, те због тога била мучена.

Решење о рехабилитацији донео је председник Вишег суда у Чачку Ацо Вучићевић, као судија појединац, наводећи да је Роксанда злостављана само због тога што је била члан КПЈ и припадала НОР-у од 1941. године до смрти.

„На поседу породице Лишанчић било је саграђено више склоништа где су се у кризним ситуацијама скривали борци, па је због ове своје активности пок. Роксанда често била привођена у четничке штабове и полицијске испоставе где је тучена и на друге начине мучена, и од ње тражено да открије склоништа и другове са којима је сарађивала. Пок. Роксанду је група четника ухапсила 29. августа 1943. године са још 16 припадника НОП-а у Атеници, и заклали су је на месту Црквине у томе селу. Умрла је под тешким мукама, на њеном телу било је више од 80 убода ножем”, наводи се у решењу.

Судија је закључио да је то учињено из политичких и идеолошких разлога.

Противну страну у овом случају, Републику Србију, заступало је Више јавно тужилаштво у Чачку са ставом да нема места рехабилитацији младе партизанке. Тужилац се позвао на став 3. првог члана поменутог закона, истичући да право на рехабилитацију имају „лица која се сматрају борцима НОР-а”, дакле не и „борци НОР-а којима то право није оспоравано”. Међутим, судија је оценио да то није битно, образлажући да „право на рехабилитацију имају сва лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права на територији Републике Србије, без судске или административне одлуке”.

У књизи Радисава Недовића „Чачански крај у НОБ 1941–1945 – Жене борци и сарадници”, наводи се да је Роксанда Роса Недељка Лишанчић била сиромашног имовног стања због чега није учила школу и да је „своју девојачку спрему, с муком из наднице стварану, даривала борцима на фронту”. Почетком 1942. постала је члан СКОЈ-а, а следеће године била примљена у Комунистичку партију Југославије.

Председник Вишег суда Ацо Вучићевић рекао нам је да је тај суд донео решења о рехабилитацији 148 лица по основу претходног закона, изгласаног у српској скупштини 2004. године. Скоро сви случајеви, изузев неколицине који се тичу цивила из послератног доба, односили су се на враћање грађанских права и части припадницима ЈВуО и присталицама четничког покрета у Другом светском рату.

– Тренутно, у раду имамо 140 захтева за рехабилитацију али се, овог пута, већина односи на партизане или њихове присталице – рекао је Вучићевић за „Политику”.


Г. Оташевић
објављено: 16.01.2013.
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment