Thursday, January 17, 2013

Podnet zahtev za rehabilitaciju Kalabića / "Novosti" January 16, 2013

Novosti
B. PUZOVIĆ
16. januar 2013. 20:54
January 16, 2013

Vesna Dragojević podnela zahtev za rehabilitaciju njenog dede Nikole Kalabića, komandanta Gorske garde kraljevske vojske u otadžbini za vreme Drugog svetskog rata      

Nikola Kalabić

VESNA Dragojević podnela je ovdašnjem Višem sudu zahtev za rehabilitaciju njenog dede Nikole Kalabića, komandanta Gorske garde kraljevske vojske u otadžbini za vreme Drugog svetskog rata. Ona je, sa svoje tri ćerke, njegov jedini direktni potomak.

Kalabićeva unuka, kažu u sudu, moraće najpre da dokaže da je s njim u srodstvu, a ako ne dostavi dokumentaciju o vremenu njegove smrti, to će biti učinjenjo po službenoj dužnosti.

Zlatan džepni sat, nekoliko fotografija i kokarda - jedino su od Nikole, kao uspomena, ostali njegovim potomcima.

Predmeti su, kaže Vesna, pronađeni u kanjonu reke Gradac, kod Degurićke pećine, gde je 19. januara 1946. godine, po tvrdnjama svedoka, Nikolu i njegove pratioce opkolila i likvidirala jedinica OZNE.

- Očekujem da moj deda Nikola najzad bude rehabilitovan - kaže Vesna Dragojević.

- Više od šest decenija Nikola nije bio ni živ, ni mrtav. Nikad mu komunisti posle rata nisu sudili kao četniku.

Čak ni u odsustvu. Isto toliko vremena, borili smo se da dokažemo da nije izdajnik, koljač, pijandura, siledžija, gibaničar, prostak, kako ga je komunistička propaganda predstavljala.

Kalabić se, po raspadu Jugoslavije, na Bukulji 1941. priključio četnicima vojvode Koste Pećanca, koga je ubrzo napustio zbog njegove saradnje sa Milanom Nedićem, za koga je Kalabić "bio uveren" da će sarađivati sa Nemcima.

Potom se, u leto 1941. na Ravnoj gori, priključio pukovniku Bivše jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu - Draži Mihailoviću, a od novembra te godine je bio komandir čete u Gorskoj gardi kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Prema zvaničnoj istoriji, Kalabić je navodno komunistima izdao Dražu Mihailovića, koji je 1946. uhapšen kod Višegrada, potom osuđen na smrt i streljan.

- Gnusna je laž da je moj deda izdao Dražu - kategorična je Vesna.

- Zar bi komunistima, koji su mu streljali sina, prokazao svog komandanta?

- Ponosim se svojim dedom Nikolom, jer znam kakav je čovek bio - kaže Vesna.

- Očekujem da i zvanična sudska rehabilitacija to potvrdi.



CELA PORODICA ZAVRŠILA U LOGORU

UBRZO nakon nacističke okupacije, cela Nikolina porodica bila je odvedena u logor na Banjici u Beogradu. Njegovu suprugu, moju baku, nekoliko puta izvodili su pred streljački stroj. Nikolinog oca Milana, koji je imao deset odlikovanja iz Prvog svetskog rata, ubili su u banjičkom logoru posle zverskog mučenja - kaže Vesna. - Baku i porodicu iz logora je spasao čovek kome je Nikola bio kum.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:415201-Podnet-zahtev-za-rehabilitaciju-Kalabica


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment