Tuesday, January 22, 2013

Petar II - u Srbiji posle 72 godine / "B92" January 22, 2013



00:32 -> 17:44
January 22, 2013

Beograd -- Avion s posmrtnim ostacima bivšeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića sleteo je oko 14 sati Beograd. Sahrana, verovatno, u maju.    


Foto: Tanjug

Posmrtne ostatke Petra II (1923-1970) na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su, uz državne počasti članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić i zvaničnici Vojske Srbije.

Nakon puta iz SAD, telo kralja Petra II predato na čuvanje Žandarmeriji i preneto u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde će biti do sahrane, koja bi trebalo da se održi na Oplencu na proleće.

"Naš plan je da on bude sahranjen sredinom maja na Oplencu. Radimo na tome da se u Srbiju vrate i kraljice Marija i Aleksanda, a cilj je da se vrati i princ Andrej", rekao je Karađorđević.

Aleksandar Karađorđević je rekao da je donošenje posmrtnih ostataka njegovog oca u Srbiju veliki dan za njega i njegovu porodicu.

Foto: Tanjug

"Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene i ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac, kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu", rekao je Karađorđević.

"Povratak u otadžbinu je bila najveća želja mog oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da razumemo sopstvenu istoriju, kao ida naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka - ko sebe ne poštuje ni drugi ga neće poštovati", rekao je princ Aleksandar Karađorđević.

Princ Petar Karađorđević stavlja krunu na sanduk u kome se nalaze posmrtni ostaci kralja Petra Drugog (Foto: Tanjug)

Srpski patrijarh Irinej služio je liturgiju u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u 15 časova.

Kako javlja novinar B92, na liturgiji je bilo nekoliko stotina građana, kojima su se obratili premijer Ivica Dačić i savetnik predsednika Oliver Antić.

Premijer Dačić je kratko prokomentarisao nakon liturgije da je "ovo posao od izuzetnog državnog i nacionalnog značaja" i da se na ovaj način ispisuju stranice srpske istorije, odnosno da Srbija tako kompletira svoju istoriju.

Dačić je rekao da je povratak posmrtnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju doprinos preko potrebnom jedinstvu i ujedinjavanju srpskog naroda.

Ukoliko u zemlju budu vraćeni posmrtni ostaci i ostalih znamenitih Srba, biće upotpunjena srpska istorija, rekao je premijer Dačić i istakao rešenost Vlade Srbije i predsednika države da omoguće povratak tela ostalih preminulih članova porodice Karađorđević i drugih istorijski značajnih ličnosti.

Foto: Tanjug

"Zemlja koja zaboravlja svoju istoriju osuđena je da je ponovo proživi. Srbija treba da bude jaka i postojana a ne može da bude takva ako ne poštuje samu sebe", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, savremena srpska istorija ne bi ni mogla da bude napisana bez doprinosa koji su joj dali članovi loze vožda Karađorđa.

Nakon današnje službe, vrata Belog dvora biće otvorena svima onima koji žele da odaju počast poslednjem srpskom kralju.

Član Krunskog saveta Dušan Babac izjavio je ranije danas da današnji doček ne bi trebalo da bude događaj prvog ranga, već će se takav događaj biti krajem maja, kada se bude organizovala državna sahrana na Oplencu.

"Današnji prenos pre svega ima simboličan značaj, i to u smislu pomirenja sa nama samima", kaže Babac za B92.

Petar II Karađorđević bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, rođen pre 90 godina. Posle aprilskog sloma 1941. emigrirao je zajedno sa kraljevskom vladom, da bi mu 1945. bila oduzeta građanska prava i državljanstvo. Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku.

U Krunskom savetu ističu da nikada nije abdicirao.

U egzilu je prvo živeo u Londonu, dok je poslednje godine života proveo u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970.

Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertvilu, nedaleko od Čikaga.

"Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu. Povratak kralja Petra II u Srbiju veoma dirljiv događaj, od velikog istorijskog značaja i veoma smo ponosni što se kralj Petar II konačno vraća kući", rekao je ranije princ Aleksandar Karađorđević.


Ekshumacija iz manastira Sveti Sava u Libertvilu obavljena je prošlog četvrtka i praktično izvedena u tajnosti. To je izazvalo ogorčenje dela srpske migracije u Čikagu, pišu "Novosti".

Oni prenošenje tela kralja Petra Drugog, bez ispraćaja i poslednjih pozdrava njegovih saboraca, smatraju nepravednim i nipodaštavanjem emigracije. Zaboravljaju da kralj Petar pripada i njima, navedeno je na pojedinim sajtovima srpske dijaspore u Americi.






*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment