Tuesday, January 29, 2013

U vezi "Pritisci na Viši sud" - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Milorad Stanojlović, predsednik i predlagač Srpski Liberalni Savet / January 29, 2013


Srpski liberalni savet, udruženje za unapređenje i razvoj političke kulture iz Beograda, ovim osobito želi da javnosti predoči jedan preživeli i nastran način ispoljavanja demokratske volje.

Iako, ne verujemo da je ova pojava autonomna i da pati od čiste demokratije, nemamo nameru da je posmatramo kao plod zavere, već više kao berićet, tj. ubiranje tuđih "plodova".

Naime, reč je o sudskom procesu rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovica, komandanta Jugoslovenske vojske.

Ovaj sudski postupak, shodno Zakonu, odvija se prema slovu zakona i pravilima koja su propisana u vezi sprovodjenja ovog zakona.

Sve je teklo sasvim legalno i legitimno sve do meseca maja prošle godine. Sud je maksimalno profesionalno obavljao svoj posao, izbacijući pritom politiku iz sudnice i interesujući se isključivo za činjenbice i dokaze u vezi zahteva predlagača rehabilitacije.

Srpski liberalni savet iz Beograda ništa drugo nije ni tražio od ovog procesa, već da razmotri prezentovane činjenice, sasluša svedoke i donese odluku.

Medjutim, tamna strana srpskog novinarsta umešala se tada vrlo neodgovrno u ovaj proces. Kako? Jedan dnevni list objavio je, ničim dokumentovano, da će na sledećem, majskom ročištu sud doneti odluku kojom će rehabilitovati djenerala Dražu. Ni to preterivanje u "informisanosti" nije bilo dovoljno da "usreći" čitaoce i uznemiri publiku. Dodato je zatim uveravanje da će istog dana u istom sudu biti rehabilitovan i niko drugi do - Milovan Djilas. Tada je nedostajala samo izjava Kapičića pa da zamešateljstvo bude kompletno. Predlagači i ostali učesnici dogadjaja u sudu jedva su se spasli od navale raznih TV stanica iz Hrvatske, a za divno čudo, najviše iz Istre.

Otada, na dan ročišta, okupljaju se manje ili veće grupe demonstranata: ZA i/ili PROTIV, po pravilima navijača.

Srpski liberalni savet najoštrije osudjuje demonstracije ispred jednog visokog suda, smatrajući ih nezakonitim, primitivnim, manipulativnim, nedemokratskim i štetnim po pravosudje u Srbiji. Tačnije rečeno, SLS smatra ove neprilične demonstracije, bilo koje strane, ordinarnim pritiskom na sud, da donese željenu "presudu". U tom smislu dostavićemo svoj protest i mišljenje Višem sudu i zahtevati da se zaustavi ovaj pritisak na sud.

Budući da se demonstranti javljaju u raznim "pakovanjima" ovaj pritisak na sud je naizgled nejasan po pitanju svog porekla, a o čemu ne želimo da vodimo istragu.

Sa druge strane, jasno je nešto drugo. Ukoliko se ove demonstracije odvijaju sa dozvolom nadležnih organa ili ne sprečavaju odlučnom akcijom policije, ako su nezakonite, nameće se nepotrebno jedno pitanje.

Da li je taj pritisak na Viši sud institucionalan ili ad hok? U prvom slučaju, to je vrlo opasno po pravni sistem. U drugom slučaju, to je pritisak na Viši sud: ulice, stadiona, što ovde dosad nije donelo bogznakakve pozitivne rezultate.

Prema tome, smatramo da su demonstracije ispred Višeg suda u Beogradu nezakonite i nepotrebne, jer sud profesionalno radi svoj posao i postoji organ kome odgovara za svoj rad. Bilo bi gotovo neverovatno da je to shema nekakvog institucionalnog ili vaninstitucionalnog pritiska. Smatramo da se, u svakom slučaju, država mora tome odupreti.

Ako je država uspela da se odupre pritiscima predsednika Hrvatske g. Josipovića i njegove ministarke inostranih poslova, pošto su oni zaustavljeni na pragu Viseg suda države Srbije, ne vidimo zašto to isto ne uradimo i sa ostalim pritiscima. Bilo čijim.

U protivnom, imaćemo u finalu - sudjenje na koje se dolazi organizovano, grupno, sa reonskim i državnim zastavama, muzikom, talambasima i bubnjevima, a zarad "pravde namučenog naroda".

Takvo sudjenje smo već jednom imali, nismo se njime usrećili, zbog čega sada moramo građanski disciplinovano da sačekamo da sud završi svoj posao.

Pritisci na Viši sud učiniće suđenje nelegalnim i nelegitimnim, a i problematičnim, što verovatno niko normalan ne želi.


S poštovanjem i uvažavanjem,

SRPSKI LIBERALNI SAVET

Milorad Stanojlović, predsednik i predlagač


January 29, 2013

060/44 55 099


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

1 comment:

  1. Prvi su poceli sa okupljanjima ispred Suda komunjare, a normalno je da je usledio odgovor SRBSKIH RODOLJUBA!!!

    ReplyDelete