Thursday, January 10, 2013

Goli otok prazni trezore / "Novosti" Dec. 25, 2012


Novosti
V. C. S.
25. decembar 2012. 20:59

Novosti saznaju: Država isplaćuje gotovo 60 miliona na ime rehabilitacije. Udruženje podnosi 101 tužbu, odštete iznose od 200.000 do milion evra

Goli otok

DRŽAVA je do sada, na ime obeštećenja za pakao koji su prošli tokom robije na Golom otoku, bivšim političkim zatvorenicima ukupno isplatila 16,5 miliona dinara. U toku je isplata još oko 42 miliona. Ovo je za ”Novosti” potvrđeno u Ministarstvu pravde, koje je sumiralo podatke od februara, kada je počela da radi Komisija za rehabilitaciono obeštećenje. Prve isplate počele su letos.

- Konačni iznos zavisiće od toga da li će svi podnosioci zahteva prihvatiti predloženu sumu na ime naknade za pretrpljenu nematerijalnu štetu. Ona iznosi 700 dinara po danu - kažu u Ministarstvu.

Prema njihovoj evidenciji, do sada je u Srbiji rehabilitovano 2.146 ljudi, dok su sudovi odbili 64 zahteva za vraćanje časti i ugleda. Od ovog broja, Komisiji za obeštećenje obratio se 81 bivši golootočanin, a 215 zahteva podneli su i bračni drugovi, odnosno deca zatvorenika koji su u međuvremenu preminuli.

Ponuđenim odštetama, međutim, nisu zadovoljni u Udruženju golootočana, čiji su članovi već počeli da podnose tužbe protiv države Višem sudu u Beogradu.

- Ponuđen iznos od 700 dinara po danu je mizeran i ponižavajući, posebno ako znamo da se jedan zatvorski dan neosnovanog pritvora danas plaća 6.000-10.000 dinara, a da su pojedini bivši funkcioneri, hapšeni tokom akcije ”Sablja”, dobijali posle nagodbe sa državom 750 evra po danu - kaže Zoran Ašanin, predsednik ovog Udruženja.

Udruženje je prvo podnelo 101 zahtev za odštetu nadležnoj Komisiji. U ovim zahtevima oni su tražili da im se zatvorski dan računa 100 evra, plus propuštena plata za rad na kobnom ostrvu, uvećana za 120 odsto na ime ekstremno teških uslova rada.

Tu su računali i nematerijalnu štetu na ime pretrpljene fizičke i psihičke boli, straha i naruženosti. Naime, većina se zbog batina i bednih uslova vratila kućama sa deformacijama glave, ruku...

Tako, najniži zahtev iznosi 200.000 evra, a najviši milion. Pošto iz Komisije nisu odgovorili na ove zahteve, članovi Udruženja počeli su da podnose pojedinačne tužbe protiv države, a kako kažu, spremni su da idu čak do Strazbura.

Na pitanje kako misle da će država moći da isplati tolike odštete, Ašanin objašnjava:

- EU iz svojih fondova daje državama koje to traže, isključivo za ove potrebe, neograničena beskamatna sredstva. Do sada su ih dobile Poljska, Češka, Litvanija i Estonija. Nema razloga da ne konkuriše i naša država.

BROJKE

2.146 broj rehabilitovanih

296 golootočana podnelo zahtev za odštetu

64 broj odbijenih zahteva za rehabilitaciju

700 dinara zatvorska ”dnevnica”


ZA OSAM GODINA DVA MILIONA

NAJMANjU rehabilitacionu odštetu do sada - 266.000 dinara - dobila je jedna golootočanka koja je iza rešetaka provela godinu dana. Najveću nadoknadu, oko dva miliona dinara, dobio je politički zatvorenik koji je u zloglasnom kazamatu proveo punih osam godina.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:412191-Goli-otok-prazni-trezore


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment