Tuesday, January 22, 2013

Posmrtni ostaci kralja Petra II dopremljeni u Beli dvor / "Vecernje Novosti" January 22, 2013


Vecernje Novosti
Novosti online-Agencije
22. januar 2013. 14:10 > 17:09
January 22, 2013

Povorka sa posmrtnim ostacima poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića stigla je u Beli dvor na Dedinju, gde će do sahrane u porodičnoj kripti na Oplencu biti pohranjeni u kapeli crkve Svetog Andreja Prvozvanog u okviru Dvorskog kompleksa


Gardisti nose kovčeg sa posmrtnim ostacima Kralja Petra II / Foto: Tanjug

BEOGRAD - Povorka sa posmrtnim ostacima poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića stigla je oko 15.30 časova u Beli dvor na Dedinju, gde će do sahrane u porodičnoj kripti na Oplencu biti pohranjeni u kapeli crkve Svetog Andreja Prvozvanog u okviru Dvorskog kompleksa.

Posmrtne ostatke poslednjeg kralja Jugoslavije i srpskog monarha od aerodroma "Nikola Tesla" do Dedinja osim članova porodice dopratili su i premijer Srbije Ivica Dačić, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike Oliver Antić, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Osim velikog broja monarhista i poštovalaca porodice Karađorđević posmrtne ostatke kralja Petra II Karađorđevića u Belom dvoru dočekali su i predstavnici verskih zajednica, među kojima je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej koji će služiti zaupokojenu liturgiju.

Telo poslednjeg srpskog kralja koji je preminuo 1970. godine u SAD dočekano je uz najviše državne i vojne počasti i himnu "Bože pravde" koju je intonirao orkestar Garde Vojske Srbije.

Posmrtni ostaci Petra II Karađorđevića dopremljeni su danas oko 14 časova u Beograd, čime je posthumno okončano sedam decenija dugo izgnanstvo poslednjeg srpskog monarha.

Datum sahrane kralja Petra II Karađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu još nije utvrđen, ali će poslednji srpski monarh kraj svojih predaka najverovatnije biti položen do maja, kada stignu posmrtni ostaci još tri člana kraljevske porodice.

Datum sahrane biće određen u dogovoru sa SPC, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Princ Aleksandar Karađorđević je ranije rekao da je povratak ostataka njegovog oca u Srbiju veoma dirljiv događaj od velikog istorijskog značaja i da su on i njegova porodica veoma ponosni zbog toga što se kralj konačno vraća kući.


Vlada Srbije je u septembru prošle godine donela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, a za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije, rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.

Pošto je u vreme atentata kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo.

Početkom Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke, a odluka regenta kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i puča.

Kralj Petar II je, nakon što je Jugoslavija okupirana, bio je primoran da, zajedno sa vladom, emigrira prvo u Grčku i Palestinu, zatim u Egipat, a u junu 1941. godine se u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Na Drugom zasedanju AVNOJ-a je 1943. godine kralju i vladi u izbeglištvu zabranjen povratak u zemlju do završetka rata, odnosno do trenutka kada će o državnom uređenju Jugoslavije odlučivati njeni građani, što je i učinjeno 1945. godine kada je referendum ukinuta monarhija, a Jugoslavija postala republika.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao, u izgnanstvu je najpre živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine, od kada su njegovi ostaci počivali u Crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois.

IRINEJ: DELO BOŽJE PRAVDE

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je povratak posmrtnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju nazvao istorijskim događajem i delom Božje pravde.

Patrijarh, koji je danas služio liturgiju u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog nad telom pokojnog kralja, podsetio je da je Petar II Karađorđević preminuo u tuđini, jer je bio prisiljen da napusti vojenu zemlju i narod, što je velika patnja i duševno stradanje ne samo za kralja već i za sve obične ljude.

Irinej je, međutim, konstatovao da je, zahvaljujući tome, Manastir Svetog Save u Libertvlu u SAD postao velika svetinja i mesto hodočašća i saborovanja na kojem se grejala svest o nacionalnom identitetu i pripadnosti Srba u dijaspori.

Izražavajući razumevanje za tugu srpske emigracije u SAD zbog toga što su prvobitni grobovi Jovana Dučića, vladike Nikolaja, a sada i kralja Petra ostali prazni, patrijarh je izrazio nadu da će i prazni grobovi biti ohrabrenje Srbima da ostanu ono što jesu.

"Radujemo se povratku voljenog kralja zemlji, otačastvu i svojoj kraljevskoj porodici, kako onima koji su živi, tako i onima sa kojima će počivati i čekati dolazak Gospodnji", rekao je Patrijarh u besedi nad posmrtnim ostacima kralja Petra II Karađorđevića.

DAČIĆ: DOPRINOS NACIONALNOM JEDINSTVU

 Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je povratak posmrtnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju doprinos preko potrebnom jedinstvu i ujedinjavanju srpskog naroda. Ukoliko u zemlju budu vraćeni posmrtni ostaci i ostalih znamenitih Srba, biće upotpunjena srpska istrija, rekao je premijer Dačić u rezidenciji porodice Karađorđević, nakon što su u nju dopremljeni osaci poslednjeg srpskog monarha.

"Zemlja koja zaboravlja svoju istoriju osuđena je da je ponovo proživi. Srbija treba da bude jaka i postojana a ne može da bude takva ako ne poštuje samu sebe", rekao je Dačić. Prema njegovm rečima, savremena srpska istorija ne bi ni mogla da bude napisna bez doprinosa koji su joj dali članovi loze vožda Karađorđa.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment