Wednesday, January 30, 2013

Delegaciju Udruženja pripadnika JVuO 1941.-1945. u zvaničnoj poseti Kraljeskom dvoru / "Savremena Istorija" Jan. 29, 2013




Delegacija Udruženja pripadnika JVuO 1941. – 1945. u ponedeljak, 28. januara u dvorskoj crkvi Sv. Andreja Prvozvanog u kompleksu na Dedinju, poklonila se senima poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića (1923. – 1970.). Delegaciju Udruženja. koju je predvodio predsednik dr Dušan Đukić, nešto kasnije primli su u plavom salonu Kraljevskog dvora prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina.

Vidno uzbuđen, prestolonaslednik Aleksandar poželeo je dobrodošlicu, saborcima svog oca, Kralja Petra II, među kojima je bio i Đurađ Živojinović, poručnik JVuO, ratni komandant Jaseničke brigade JVuO (Smederevski korpus), koji je ušao u desetu deceniju života.

U ime Udruženja domaćine je pozdravio dr Dušan Đukić, predsednik, koji je ukratko upoznao domaćine sa radom Udruženja, uručivši pri tom i prigodne poklone prestolonasledniku i princezi – simbole i knjige, koje je ovo Udruženje izdalo u proteklom periodu.

Posle zvaničnog protokola, pripadnici Udruženja su se zadržali u razgovoru sa domaćinima, koji su pokazali veliko interesovanje i pažnju prema svakom od njih. Posebno su bile upečatljive fotografije, koje su bivši ratnici stavljali na uvid ili poklanjali prestolonasledniku Aleksandru, na kojima su suznih očiju pokazivali sebe ili članove svoje porodice u društvu kralja Petra II. Bile su tu i fotografije iz ratnih dana, kada se kažu ginulo sa pokličom: “Živeo kralj Petar”.

Prestolonaslednik je izrazio želju za obostranom saradnjom i podrškom u narednom periodu, a svakako prilikom sahrane njegovog oca kralja Petra II, koja će uslediti u drugoj polovini maja, kada zemni ostaci preostalih članovi dinastije Karađorđević, njegove bake kraljice Marije i majke kraljice Aleksandre budu preneti u Srbiju.

Po rečima gospodina Ljube Radojlovića, sekretara Udruženja: “Bio je ovo veliki dan za sve nas. Drago mi je da smo na ovaj način odali poštu kralju Petru II i da smo primljeni kao njegovi saborci na način kakav dolikuje. Ovom priliko moram da istaknem dobru saradnju sa Udrženjem Kraljevina Srbija i da se zahvalim mladom gospodinu Milošu Pavkoviću na besprekornoj organizaciji ovog prijema. ”



http://savremenaistorija.com/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment