Saturday, January 19, 2013

Petar II Karađorđević na putu za otadžbinu / "Novosti" January 19, 2013

Novosti
B. HADŽIĆ - R. DRAGOVIĆ
19. januar 2013. 20:58
January 19, 2013

Iz Čikaga prema Cirihu kreće avion sa posmrtnim ostacima Petra II Karađorđevića. Telo u Beogradu u utorak. Do sahrane na Oplencu počivaće u dvorskoj crkvi na Dedinju

Kraljica Marija sa sinovima Petrom, Tomislavom i Andrejom
 
KOMERCIJALNIM letom u nedelju iz Čikaga u Cirih stižu posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorođevića. Odatle će u utorak telo poslednjeg jugoslovenskog kralja biti dopremljeno na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u 14 časova!
 
Ovu informaciju juče je "Novostima" potvrdio Oliver Antić, član Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.
 
Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog ekshumirani su u četvrtak iz porte Crkve Svetog Save u Libertvilu. Istog dana kada su dokumenta o prenosu posmrtnih ostataka potpisali naša konzularna služba u Americi, Stejt department, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Odbor za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice.

Na put prema domovini telo kralja Petra Drugog iz Sjedinjenih Američkih Država ispratili su njegov unuk Aleksandar, koji godinama živi u Čikagu, i sveštenstvo eparhije Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su posmrtni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja na putu za Beograd - rekao je "Novostima" Oliver Antić. - Od trenutka kada su dokumenta o ekshumaciji potpisale sve relevante institucije u Srbiji i Americi, nismo želeli da čekamo ni dana više od ove 72 godine, koliko je prošlo od kada je kralj pobegao u emigraciju.

Njegovi posmrtni ostaci biće preneti u kapelu pri kraljevskom dvoru na Dedinju, gde će patrijarh srpski Irinej i sveštenstvo istog dana služiti svetu zaupokojenu liturgiju i parastos.

- Kralj Petar će počivati u dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju do kraja godine - kažu u kraljevskoj porodici. - Tada očekujemo da iz SAD, Grčke i Velike Britanije budu preneti i posmrtni ostaci kraljice Marije, majke kralja Petra, njegove supruge kraljice Aleksandre i njegovog brata kraljevića Andreje. Oni će zajedno uz državne počasti biti sahranjeni pored predaka u kripti Crkve svetog Đorđa na Oplencu. Kralj Petar će počivati u severnom kraku kripte. To je svečano i posebno naglašeno mesto, dok je mesto za kraljicu Mariju odavno namenjeno pored njenog muža, kralja Aleksandra.

- Povratak kralja Petra Drugog u Srbiju je veoma dirljiv događaj i od velikog istorijskog značaja - naveo je princ Aleksandar Krađorđević u saopštenju povodom povratka posmrtnih ostataka njegovog oca u Srbiju. - Moja porodica je veoma ponosna što se moj otac kralj Petar konačno vraća kući.


Vlada Srbije u septembru prošle godine donela je odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. I već u oktobru posmrtni ostaci kneza Pavla, njegove supruge Olge i sina Nikole vraćeni su u Srbiju i sahranjeni u porodičnoj grobnici Karađorđevića na Oplencu.

Tada je predsednik Nikolić obećao da će država učiniti sve da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra Drugog,mada "postoje izvesni problemi sa SAD". Oni su sada, očigledno, otklonjeni.

Kralj Petar, koji je napustio zemlju u aprilu 1941. godine i kome je 1945. zabranjen povratak u domovinu, nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine.

CRKVU PRETVORILI U MAGACIN

PROŠLO je više od 72 godine kada je kralj Petar Karađorđević poslednji put zakoračio u Dvorsku crkvu. Velelepnu kapelu u kojoj će do kraja godine počivati, a koju je 1923. projektovao arhitekt Živojin Nikolić. Kraljev arhitekt imao je u projektovanju crkve nesebičnu pomoć akademika Nikolaja Krasnova sa Ruske kraljevske akademije. Kralj Aleksandar je odabrao grupu slikara koja je živopisala svetinju vizantijskog stila.

 
 
Zahvaljujući ovoj grupi slikara sastavljenoj uglavnom od emigranata izbeglih pred revolucijom u Rusiji, dvorska kapela na Dedinju tada je oslikana najlepšim freskama srpskih manastira.
 
Međutim, u godinama koje su usledile kapela je retko kada slušila svojoj nameni. Krajem Drugog svetskog rata, u vilu se uselio Josip Broz, koji je ubrzo od crkve na dvoru napravio magacin, a posle njega se, devedesetih godina u kuću na Dedinju uselila porodica Milošević.
 
Porodica Karađorđević i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u svoj dom su se vratili 2001. godine, a crkva je restaurirana i danas izgleda kao i 1923. godine.
 
KRALJICE
 
Kraljica Marija počiva na groblju u Frogmoru, blizu vindzorskog zamka, pored kraljice Viktorije i drugih rođaka britanske krune. Kako su "Novosti" već pisale, što se tiče kraljice Elizabete, prenos kovčega kraljice Marije na Oplenac je gotova stvar.
 
Kraljević Andrej od 1990. počiva u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Kraljica Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Grčkoj.
 
 
DOČEK NA AERODROMU
 
Avion iz Ciriha na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteće, kako je najavljeno, u 14 časova. Kovčeg sa posmrtnim ostacima Petra Drugog Krađorševića na aerodromu će dočekati članovi kraljevske porodice, predstavnici dršave i SPC. - Predsednik Republike Srbije i predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice Tomislav Nikolić, najverovatnije zbog obaveza, neće prisustvovati dočeku posmrtnih ostataka kralja Petra - rekao nam je Oliver Antić.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment