Thursday, January 17, 2013

Kalabić je misterija! / "Novosti" January 17, 2013

Novosti
B. PUZOVIĆ
17. januar 2013. 20:56
January 17, 2013

Postupak rehabilitacije komandanta Gorske garde počinje za pola godine. Sudija Obradović: Postupak kad stignu svi dokazi. Unuka Vesna: Hoću da dokažem da nije izdao Dražu


Nikola Kalabić

POSTUPAK rehabilitacije Nikole Kalabića, komandanta Gorske kraljeve garde i vojvode oplenačkog za vreme Drugog svetskog rata, zvanično će otpočeti tek za - pola godine. Toliko je potrebno da Viši sud u Valjevu pribavi potrebne dokaze - papire i dokumentaciju na osnovu zahteva Vesne Dragojević za rehabilitaciju njenog dede Nikole Kalabića.

Vesna Dragojević iz Valjeva, koja je sa svoje tri ćerke njegov jedini potomak, potrebno je da Višem sudu dostavi dokaz da je u srodstvu sa pokojnim Kalabićem. Moraće, takođe, da dokaže da je nekadašnji četnički komandant i vojvoda nestala osoba, odnosno da je zvanično proglašen mrtvim.

- Kad budu dostavljeni ti dokazi, koji uz zahtev za rehabilitaciju nisu priloženi, postupak će zvanično ući u proceduru - objašnjava Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu. - Od istorijskih i vojnih arhiva biće traženi svi podaci i spisi u vezi sa Nikolom Kalabićem, a kad nam budu dostavljeni, u zavisnosti od dokaza, pristupiće se postupku rehabilitacije.

Osnovni sud u Valjevu pre dve godine doneo je u vanparničnom postupku rešenje kojim je Nikola Kalabić zvanično proglašem mrtvim. Njegova unuka sudu je dostavila izjavu Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca, da je Kalabić ubijen na Bogojavljenje 1946. godine u pećini u kanjonu reke Gradac. Tamo se sa grupom najodanijih četnika krio od potere Ozne. Kada je pokušao da se probije, pokošen je rafalom. Kako do sada niko ovu verziju zvanično nije osporio, Kalabić je proglašem mrtvim baš na 65-godišnjicu pogibije.

- Rehabilitacijom želimo da skinemo ljagu sa mog dede da je izdao Dražu Mihailovića, kako je komunistička propaganda decenijama tvrdila - kaže Vesna Dragojević. - Jasno je da Nikola nije izdao svog komandanta, kome je bio veran i odan. A kako je mogao da ga izda kada je poginuo pre hvatanja Draže. Zar bi šurovao s komunistima koji su mu ubili petnaestogodišnjeg sina Milana.

- Postupak rehabilitacije pokrenula sam i zbog predstojeće restitucije. Nameravam da vratim plac od 1,3 hektara na Divčibarama koji je Nikolino vlasništvo. Komunisti su jednostavno oduzeli tu livadu koja i danas stoji zaparložena. Nema, naravno, nikakve presude o tome da je moj deda proglašen ratnim zločincem, državnim neprijateljem, na osnovu čega bi taj plac bio oduzet.

Potomke naročito boli što se ne zna gde je grob Nikole. Uz tvrdnje da je izdao Dražu, i sama smrt komandanta Gorske kraljeve garde predstavlja misteriju. Po jednoj verziji, ubijen je u Vojvodini. Tamo je prebačen iz Bosne, gde je živeo pošto ga je komunistička vlast poštedela zato što je navodno prokazao Dražu. Pošto, navodno, nije mogao da sakrije svoj identitet, prebačen je u Vojvodinu. Po toj verziji, i tamo je nastavio po starom, pa je zbog toga likvidiran. Drugi “pouzdano” tvrde da je odmah po hvatanju Draže zadavljen u stanu u Kosovskoj ulici u Beogradu, gde je bio pod nadzorom Ozne...

- Sva nagađanja o smrti mog dede pala su u vodu rešenjem Osnovnog suda u Valjevu kojim je zvanično proglašen mrtvim - kaže Vesna. - Ubeđena sam da će, na osnovu svih dokaza, Nikola biti rehabilitovan i da će se razotkriti sve gnusne laži koje su o njemu širili komunisti - da je izdajnik, koljač, pijandura, siledžija, gibaničar, prostak... Nikola je bio častan, obrazovan, pošten, kulturan čovek.

RODOM IZ DERVENTE

KALABIĆ, rodom iz Podnovlja kod Dervente, na studijama geodezije u Beogradu upoznao je Valjevku Borku, s kojom se venčao i dobili su blizance, Milana i Mirjanu. Vesna Dragojević je Mirjanina ćerka. Kalabićevu suprugu i ćerku partizani su zarobili na Zelengori, a sina Milana (15) streljali su krajem maja 1945. na Vrelu Bosne kod Sarajeva. Prema zvaničnoj istoriji, Kalabić je navodno komunistima izdao Dražu Mihailovića, koji je 1946. uhapšen kod Višegrada.


NIJE BIO SLUGA OKUPATORA!

- ZAR je gibaničar i pijandura mogao da bude čovek koji je početkom četrdesetih godina prošlog veka vozio američku limuzinu “bjuik”, imao veliku biblioteku - kaže Vesna. - Bio je omiljen u narodu, imao je na stotinu kumstava, a nigde nema dokaza da je sarađivao sa okupatorima. U državnoj službi, kao šef Katastarske uprave u Valjevu, bio je veoma disciplinovan, precizan i vredan. I danas, valjevski katastar radi po njegovim premerima.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment