Wednesday, June 20, 2012

Detalji spasavanja savezničkih pilota / "Novosti" June 16, 2012

Novosti
M. RISTOVIĆ
16. jun 2012. 20:33
June 16, 2012

„Novosti“ otkrivaju detalje spasavanja savezničkih pilota: Iz ruku bugarskih vojnika oslobodio pilota Petersona


Kapetan Mirko Ćirković (u prvom planu) sa svojim oficirima

Poručnik Mirko Ćirković, 28-godišnji komandant Čegarskog korpusa, stigao je 1942. u svrljiški kraj i vrlo brzo uspeo da stvori vojsku od 1.000 ljudi. Postao je strah i trepet za Bugare, koji su iste godine raspisali poternicu i nagradu za njegovu glavu. Seljaci su pričali da gde se Ćirković pojavi, tu Bugari nos ne smeju da pomole.

Ali, ako su Đirkovića bugarski okupatori zapamtili po zlu, onda su ga američki vojnici zapamtili po dobru. Petog juna 1944. godine teški saveznički bombarder je pogođen, pao je kod Nišave, a piloti i članovi posade uspeli da iskoče iznad samog Niša.

- Sedmorica su pala kod današnje Trgovačke škole, gde se u to vreme nalazila šuma, a Nemci su ih zarobili i sproveli u koncentracioni logor na Crvenom krstu - navodi istoričar iz Niša Aleksandar Dinčić, koji sa Bratislavom Petrovićem iz Bele Palanke priprema knjigu o ovoj temi. - Trojicu je vetar odneo čak u selo Prvu Kutinu. Iz Niša su pojurili Bugari da ih uhvate, ali i četnici na konjima iz Taskovića da ih zaštite.

Dvojica su spasena i čuvana u Tominoj kafani u Prvoj Kutini. Dok su ih predavali gazda Tomi, rečeno mu je: „Čuvaj ih dobro, ako ih Bugari nađu - Ćirković će nas sve pobiti“.

Treći Amerikanac, pilot Peterson, nije bio te sreće. Okupatori su blokirali celo selo i uspeli da ga uhvate. Dva bugarska vojnika vodila su zarobljenog Amerikanca iz sela prema Šestoj karauli (danas naselje „Broj šest“ u Nišu), gde su ih čekali kamioni.

Komandant Ćirković je u međuvremenu stigao u Prvu Kutinu i naredio svojim ljudima da „Amerikanac mora biti oslobođen“. Četnici su krenuli u poteru na konjima, uspeli da stignu bugarske vojnike i bez ispaljenog metka oslobode zarobljenog savezničkog vojnika. Kod Ćirkovića je u to vreme bilo više od 30 vazduhoplovaca. Svi su, kasnije, prebačeni na Ravnu goru.

Zbog spasavanja pilota Petersona, Draža Mihailović je Mirka Ćirkovića unapredio u kapetana prve klase.

UBILI SE BOMBAMA

MIRKO Ćirković nije želeo da se preda novim vlastima. Nečijom izdajom bio je opkoljen, kao i njegov pratilac Desimir Đorđević iz Crnoljevice i komandant 1. niške brigade Slavko Minić-Džagrdan iz Niševca. Poginuo je 8. februara 1945. u zemunici Vlajka Lilića, na mestu zvanom Krajište, u ataru sela Jalovik Izvor, podno Stare planine. Kada su istrošili municiju, četnici su aktivirali bombe da ne bi miliciji pali živi u ruke.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment