Monday, June 18, 2012

Одштета за Голи оток није адекватна / Политика June 10, 2012


Политика
М. Галовић
Oбјављено: 10.06.2012
June 10, 2012

Докази тортуре понекад се неочекивано појаве да академика Драгослава Михаиловића подсете на муке које је преживео
 
Академик Драгослав Михаиловић

Академик Драгослав Михаиловић (1930) разговарао je са адвокатом о могућности подношења одштетног захтева Министарству правде за време које је провео као политички затвореник од 1950. до 1952. године, од чега је 15 месеци био на злогласном Голом отоку. Ова недавно основана комисија послала је 15 предлога споразума о одштети некадашњим политичким затвореницима, махом онима који су били заточени на Голом отоку.

Један затворски дан плаћаће се седам евра у динарској противвредности што је, кажу у Министарству правде, решење прихваћено у региону. Одштета се исплаћује живим затвореницима, уз предуслов да су претходно рехабилитовани. Званични податак не постоји, али претпоставља се да у Србији живи између 150 и 200 заточеника са Голог отока.

– Седамсто и неки динар по дану, то није адекватно имајући у виду тортуру која се спроводила на Голом отоку. Србија је у великом закашњењу када је реч о овом питању, примера ради Хрватска је своје грађане који су били затворени на Голом отоку обештетила почетком деведесетих година прошлог века а Словенија 1996. године – каже Михаиловић који је сам рехабилитован крајем 2006. године.

Пре него што је послат на Голи оток, он је пет и по месеци провео у истражном затвору у Ћуприји, Крагујевцу и на Ади Циганлији у Београду. Ухапшен је 15. септембра 1950. године.

– Било је то практично административно кажњавање, без суда, једноставно су нас спровели на Голи оток. Поврх свега, Удба ми је закинула месец дана затвора јер су у папирима уписали да сам ухапшен 17. октобра 1950. године, па сада треба да доказујем да сам ухапшен раније него што тамо пише – прича Михаиловић.

Докази тортуре на Голом отоку понекад се неочекивано појаве да га подсете на муке које је преживео. Тако је Михаиловић 2009. године имао саобраћајну несрећу, аутомобил у којем се налазио се преврнуо, па су му приликом пружања помоћи у болници лекари открили старе ожиљке на костима. На снимцима се јасно видело да је давно имао четири поломљена ребра. Могло је то бити само на Голом отоку, што је у условима тамошње тортуре издржао на ногама.

Како кажу у Министарству правде, у послатим споразумима најнижа одштета износи 266.000 динара и понуђена је затвореници која је 1950. била на Голом отоку, а највиша око два милиона динара и понуђена је заточенику који је био у острвском логору од 1949. до 1956. године.


М. Галовић
Oбјављено: 10.06.2012



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment