Friday, June 22, 2012

Ново рочиште о Михајловићу / RTS Radio-Televizija Srbije June 22, 2012 (Video)

Radio-Televizija Srbije
RTS
June 22, 2012

У Вишем суду данас ново рочиште у процесу рехабилитације Драгољуба Михајловића. Испред зграде, око 10 сати, окупили се присталице четничког покрета, СКОЈ-а и припаднице организације "Жене у црном".

У Вишем суду у Београду одржава се ново рочиште у процесу рехабилитације Драгољуба Михајловића. Рочиште је почело у 12 часова, а нешто пре 10 сати испред зграде су се окупиле присталице четничког покрета, групе младих која се представља као СКОЈ и припаднице организације "Жене у црном".

Велики број припадника полиције раздваја присталице од противника рехабилитације Михајловића, који наизменично певају партизанске и четничке песме, у којима величају или вређају припаднике четничког и партизанског покрета током Другог светског рата, као и чланице организације "Жене у црном".

Све три групе налазе се на три различите стране раскрнице испред суда. Присталице партизанског покрета носе заставе Комунистичког покрета и транспаренте "Комунисти једини ослободиоци", присталице Михајловића су истакли транспарент "Поносни смо на Чичина дела, уз њега је Србадија цела", а Жене у црном имају транспаренте "Стоп прорицању злочина", "Стоп фалсификовању историје" и "Председниче Николићу, одреците се титуле четничког војвода".

Координаторка организације "Жене у црном" Сташа Зајовић рекла је да је та организација протестује због тога што се процесом не врши правна рехабилитација Драгољуба Михајловића, већ рехабилитација једне идеологије, која је поражена у Другом светском рату.

Поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права, захтевом за рехабилитацију затражио је његов унук Војислав Михаиловић, а придружили су му се Српска либерална странка, са академиком Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.

Предлагачи захтева тврде да Михајловићу није омогућено право на одбрану и да није видео свог адвоката до почетка суђења. Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење. Два дана по доношењу пресуде, 17. јула 1946. године Михајловић је стрељан.



Kliknite na ovaj link za video:  "Атмосфера испред Вишег суда у Београду"

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1125896/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5+%D0%BE+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D1%83.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com.


*****

No comments:

Post a Comment