Tuesday, June 05, 2012

СУБНОР тражи рехабилитацију жртава четничких злочина / "Политика" June 6, 2012


Политика
Младен Качавенда
Oбјављено: 06.06.2012
June 6, 2012

Органи СУБНОР-а помоћи ће породицама и потомцима оштећених у покретању ових поступака

Председништво Републичког одбора СУБНОР-а (Савез удружења бораца Народноослободилачког рата) Србије покренуло је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак за правну рехабилитацију жртава злочина Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника), Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и других сарадника окупационих снага, као и захтев за надокнаду материјалне и нематеријалне штете учињене грађанима Србије током и непосредно после рата 1941–1945. године. Иницијатива је потекла од више општинских, градских и окружних организација СУБНОР-а, као и антифашистички опредељених појединаца. Органи СУБНОР-а помоћиће породицама и потомцима оштећених у покретању ових поступака.

Није случајно ова иницијатива потекла из СУБНОР-а, организације која данас има више од сто хиљада чланова, организованих у свим општинама у Србији. Поред учесника НОР-а, данас више од 70 одсто његовог чланства чине учесници ратова од 1991. године и потомци учесника НОР-а. СУБНОР је јединствен савез патриотских, антифашистичких и хуманитарних удружења и незаобилазни је део европске и светске баштине у очувању историјског памћења.

У низу европских земаља одвија се процес систематске ревизије историје и резултата Другог светског рата. Овај процес, под видом демократизације и борбе против комунизма, израз је новонасталих потреба друштвених група које су распадом источног блока дошле на власт.

Истовремено, на делу је покушај умањења историјске одговорности бивших сила осовине на челу са хитлеровском Немачком. Ревизија је и последица нове улоге Немачке у уједињеној Европи. Њоме се наочиглед живих сведока врши замена историјских чињеница и нуди потпуно развијена нова слика стварности.

Ни Србија није остала поштеђена. Напротив, отварањем процеса рехабилитације носилаца фашистичког квислинштва и колаборације са окупатором у Другом светском рату актуелна власт у Србији је, у последњих неколико година, рехабилитовала ратне злочинце. Аболирајући неморал капиталистичког света, створени су услови за агресиван наступ оних који су 1941. године били на страни окупатора, или су били припадници њихових формација.

Током Другог светског рата није постојао такав пример. Четнички покрет, који је окупљао различите оружане формације које су своја борбена дејства усмериле искључиво против властитог народа, остао је запамћен по црним тројкама, њиховим камама и клању сопственог народа.

Данас, под притиском њихових потомака, у Србији се спроводи антицивилизацијско насиље над историјском истином, како о њеној Народно-ослободилачкој борби тако и о вековним слободарским и родољубивим тековинама српског народа.

Политичка ситуација у Србији сучелила је борачке организације с чињеницом да процес маргинализације Србије као државе, гажење њеног суверенитета и територијално комадање не може да се спроведе без негирања НОР-а и борбе за физички опстанак српског народа на његовим историјским просторима у ратовима из деведесетих година и отпора НАТО агресији.

За носиоце овог процеса агресиван наступ , поред политичког, има и сасвим прагматичан аспект. Наиме, стање равнотеже политичке немоћи страначких политичких елита, њихове међусобне зависности у одржавању опстанка на власти, отворености и подложности утицајима страних интереса, створили су друштвени амбијент у коме је могуће да, у име лажне демократије и привидне историјске истине, они који су у рату служили фашизму, били у функцији окупационе власти, спроводили фашистичку идеологију и вршили злочине над сопственим народом, буду и законски изједначени са антифашистичким покретом.

Творци ове политичке лажи, захваљујући могућностима које им пружа партиципација у државним и парадржавним институцијама, агресивно користе медије да би фалсификовали историјске чињенице и претварали лажи у истине. Није случајно да је за овај процес карактеристична принуда, као саставни део метода политичког деловања. Она се исказује доношењем закона који релативизују вредности антифашистичке борбе.

Оваквим приступом законодавац је исказао одлучност власти у Србији да се разиђе с НОП-ом и борбом коју је родољубива Србија, од 1941. до 1945, водила против фашиста и домаћих издајника. Сада суде жртвама, а џелате славе.

Управо зато, Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије прихватило је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак за правну рехабилитацију жртава злочина четника, Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и других сарадника окупационих снага.

Члан Председништва Републичког одбора СУБНОР-а Србијеи председник Комисије за правна и организациона питања.



Младен Качавенда
Oбјављено: 06.06.2012


http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/SUBNOR-trazi-rehabilitaciju-zrtava-cetnickih-zlocina.sr.html

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment