Monday, June 18, 2012

Digli ruke od Čiče / "Novosti" June 8, 2012


Novosti
V. C. S.
08. jun 2012. 20:58
June 8, 2012

Godinu dana od početka iskopavanja na Adi, istraga stoji, a druge moguće lokacije groba Draže Mihailovića zaboravljene. Komisija se nije sastala godinu dana, a slučaj otvoren


PROŠLO je nešto više od godinu dana otkako je Komisija za otkrivanje istine o smrti generala Dragoljuba - Draže Mihailovića obznanila, u aprilu, da je bivši komandant Kraljeve vojske u otadžbini streljan na Adi Ciganliji.

Prošle godine, otprilike u ovo vreme, na zahtev Tužilaštva, istražni sudija Višeg suda u Beogradu Dragan Pantelić dao je nalog za ekshumaciju na Adi. Iskopavanja su počela u avgustu i prilično neslavno se završila u septembru. Nađeni su ostaci životinjskog skeleta, tragovi lisica i čaure od metaka, ali ne i posthumni ostaci Mihailovića ili bilo kog drugog osuđenika.

Ni posle ravno godinu dana, stvari se nisu makle s mrtve tačke, a kako se čini, i neće, jer je država, bar zasad, od đenerala digla ruke!

Komisija za otkrivanje istine o njegovoj smrti, kako nam je potvrdilo više njenih članova, nije se nijednom sastala od lane, niti ima bilo kakvih novih dokaza. Ona se neće upuštati ni u nova prekopavanja i traganje, bez obzira na to što su još neke lokacije pominjane u iskazima svedoka. Recimo, Veliko ratno ostrvo ili Lisičji potok.

- Istraga u vezi sa ovim slučajem je okončana - potvrdila je za "Novosti" Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu.

S obzirom na to da nisu nađeni posmrtni ostaci, Tužilaštvo je slučaj samo privremeno zatvorilo. Iako Komisija o otkrivanju istine nije formalno rasformirana, sve njene ingerencije preuzela je Državna komisija za otkrivanje tajnih masovnih grobnica onih koji su streljani posle 1944. Ali, ni ona nema objašnjenje zašto istraga stoji.

- Prethodna komisija uradila je sve što je mogla i prikupila dokaze koji su joj bili dostupni - kaže Srđan Cvetković, sekretar Komisije za masovne grobnice.

On dodaje da je ideja bila da se na terenu pronađu tragovi uništavanja dokaza o Dražinoj smrti, a ne sami dokazi. Takođe, kaže da je mnogo ukrštenih svedoka potvrdilo da je Draža streljan kraj krečane, gde je bio vojni zatvor na Adi. Neki od njih rekli su i da su đeneralovo i tela ostalih streljanih kasnije prebačena na drugu lokaciju, tako da im se nikada ne uđe u trag. Ovaj scenario je najverovatnije tačan jer nemamo nikakvih ozbiljnih dokaza da sekundarna grobnica postoji na drugom konkretnom mestu.


POLA VEKA BEZ ISTINE

Draža Mihailović streljan je sa još nekoliko "državnih neprijatelja", u noći 16-17. jula 1946, kraj zatvora na Adi. Vlada Srbije osnovala je krajem 2009. posebnu komisiju sa zadatkom da otkrije okolnosti njegove smrti.



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment