Thursday, June 21, 2012

Rehabilitacija: Za Dražu još traže dokaze / "Novosti" June 21, 2012


Novosti
E. RADOSAVLJEVIĆ
21. jun 2012. 20:56
June 21, 2012

U Višem sudu u Beogradu se nastavlja postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Osim umrlice ne postoji ni staralac


Kosta Nikolić i Bojan Dimitrijević

VIŠI sud u Beogradu nastaviće u petak da prikuplja dokaze za odluku - hoće li vratiti čast i ugled bivšem komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu - Draži Mihailoviću.

Na "dnevni red" za svedočenje došli su istoričari Kosta Nikolić i Bojan Dimitrijević koji će govoriti o materijalu koji je prikupila Državna komisija za otkrivanje činjenica i okolnosti pod kojima je streljan Draža. Pored njih, na spisku je i Veselin Đuretić, koji je ranije najavio "Novostima" da će otkriti detalje koji do sada sudu i javnosti nisu poznati.

Međutim, iako se broj dokaza za Dražinu rehabilitaciju stalno uvećava, što iz izvora do kojih je došla Komisija, a što iz arhiva stranih zemalja, onaj najbitniji - list papira koji formalno potvrđuje da je Mihailović mrtav - nikako da stigne. Naime, Prvi osnovni sud u Beogradu koji bi trebalo da utvrdi činjenicu Čičine smrti još nije zakazao ročište. Štaviše, nije odredio ni njegovog staraoca koji bi trebalo da zastupa njegove interese pred tim sudom.

- Iako smo ranije dobili informacije da će sud postaviti staraoca Dragoljubu Mihailoviću, sada nam je rečeno da sudija ipak čeka Centar za socijalni rad - kaže advokat Zoran Živanović, punomoćnik nekoliko udruženja i građana koji su tražili Mihailovićevu rehabiliataciju. - Centar je, navodno, napisao zaključak koji čeka na potpis. O čemu je reč, ne znamo. Posle toga bi trebalo da se donese rešenje o postavljanju staraoca. A mi smo, inače, još ranije uplatili depozit za advokata.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment