Thursday, June 21, 2012

Sutra (22 Jun 2012) nastavak postupka za rehabilitaciju Mihailovića / "Blic Online" June 21, 2012


Blic Online
Vuk Z. Cvijić
21. 06. 2012. - 08:35h

U Višem sudu u Beogradu sutra će saslušanjem svedoka biti nastavljen postupak za rehabilitaciju đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je ubijen posle montiranog sudskog postupka pred komunističkim sudom.


Dragoljub Draža Mihailović

Istoričar Slobodana Markovića, predsednik Komisije za tajne grobnice u kojima su žrtve koje su ubile partizanske jedinice na ranijim ročištima izneo je više podataka iz arhiva SAD-a i Velike Britanije da je suđenje Mihailoviću pred komunističkim sudom bilo montirano.

Jedan od njih je i izveštaja britanskog ambasadora u Vašingtonu koji konstatuje na osnovu podataka službi SAD-a i Britanije da nema ni jednog dokaza da je Mihailović sarađivao sa Nemcima tokom Drugog svetskog rata.

Među dokumentiIma predatim sudu je i izjava glavnog obaveštajca SAD-a za Blakan u kome se navodi da Mihailović čak nije hteo da razgovara sa Nemcima ni o uslovima njihove predaje u Beogradu već je to radio sam američki obaveštajac sa oficirima Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Istoričar Marković izvestio je sud da su u arhivama pronađeni brojni izveštaji nemačke vojske o akcijama koje su kontinuirano sprovodili protiv JVO-a i Mihailovića od maja 1941. i pa sve do sloma Vermahta u Srbiji 1944. On je iz izveštaja citirao datume brojnih vojnih akcija i njihove nazive.

Sačuvane su i dve poternice koje su Nemci raspisali za Mihailovićem jednu iz 1941. i drugu 1943, kada je bila raspisana i porenica protiv Josipa Broza Tita.

Među dokumentima je i naredba rajshfirera Hajnirha Himlera da "mora da se uništi pokret Mihailovića".

Sud koji treba da odluči o rehabilitaciji dobio je dokument u kojima je Mihailović označio Milana Nedića, predsednika Vlade Srbije u vreme okupacije, i sve njegove ministre, kao kolaboracioniste.

Dostavljeni su podaci da je 25. maja 1944. po odluci Mihailovića streljan samozvani vojvoda Kosta Pećanac i još neki zbog kolaboracije sa Nemcima.

Istoričar Marković je svedočio da je predvodnik francuskog pokreta otpora i kasniji predsednik general Šarl De Gol, odlikovao Mihailovića Legijom časti. Mihailovića je takođe posthumno odlikovao i predsednik SAD-a Hari Truman 1948, a porodici je orden svečano uručen 2005. u Beogradu.

- Zapadne demokratije su svo vreme odbacivale tvrdnje predstavnika komunističkih vlasti da je Mihailović bio kolaboracionista. O tome govore i činenice o odlikovanjima - naveo je istoričar Marković.

Prema rečima Markovića, Komisija je utvrdila i da Mihailoviću i njegovoj odbrani nisu bili dostupni brojni dokumenti, kao i da su komunističke vlasti odbile predloge Britanije i SAD-a da na suđenju svedoče njihovi oficiri iz misija koje su bile u JVO-u tokom rata. Komunisti nisu dozvolili ni američkim pilotima koje je spasao Mihailović da svedoče.

Đeneral Mihailović na montiranom  suđenju

Marković je sudu dostavio prepisku između SAD i FNRJ povodom zahteva da Mihailoviću na suđenju svedoče američki piloti koji su tokom rata bili u Srbiji.

Iz maršalata FNRJ američkim pilotima je priprećeno da bi i oni mogli da budu optuženi za saučešće u borbi protiv partizana.

Amerika je u svojoj noti konstatovala da je Mihailović osuđen pre suđenja, jer u njegovom slučaju "nema sudskog iznalaženja krivice"

Sudu je dostavljena i prepiska između nekadašnjeg komunističkih funkcionera Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića, ondašnjeg načelnika Ozne, koja jasno pokazuje da je suđenje Mihailoviću organizovala politika a ne sud ili tužilaštvo.

Komisija je tokom rada pronašla 14 pisama, od kojih se u osam pominjalo suđenje Mihailoviću - svedočio je Marković. - U prvom pismu, koje je napisano 25. maja 1946. godine, neposredno pre suđenja, Đilas obaveštava Rankovića da su ”unesene najvažnije korekture” u optužnicu.

Kaže mu i da optužnica mora da se preda 2. juna, a na osnovu Rankovićeve naredbe Peneziću, a proces ”da se podesi za 10. jun”. Nedelju dana kasnije, Ranković upozorava Đilasa:

- Imajte u vidu da neko iz odbrane može da pobegne preko granice sa optužnicom, da tako izazove mogućnost inostrane reakcije i otkrije kampanju do početka procesa. Đilas mu gotovo naređuje:

- Ne predati optužnicu advokatima! To je izuzetan slučaj u buržoaskom pravosuđu čije smo formalne strane dužni da se pridržavamo. Meni je poznato tvoje naređenje Peneziću, ali smo Kardelj i ja ovako našli rešenje.

Konačno, Marković je svedočio i o tome kako je Đilas obavestio Rankovića da su ”reakcionarski advokati predali sudu zahtev da se suđenje odloži za mesec, kako bi proučili materijal”.

- Mi smo to otklonili - zaključio je Đilas u pismu Rankoviću.

Takođe u postupku rehabilitacije utvrđeno je i da je komunistički sud falsifikovao zapisnike sa suđenja 1946.

Državna komisija utvrdila je da je Mihajlović ubijen 17. jula 1946. na Adi Ciganliji, ali se sumnja da su njegove kosti kasnije prenete u sekundarnu grobnicu.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/329391/Sutra-nastavak-postupka-za-rehabilitaciju-Mihailovica


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment