Thursday, June 07, 2012

Prve odluke o odšteti za zatvorenike Golog otoka / "Tanjug" June 7, 2012

Tanjug
June 7, 2012

Slobodan Homen
Državni sekretar Ministarstva pravde

BEOGRAD - Komisija Ministarstva pravde za obeštećenje donela je odluke o visini naknade štete za prvih 15 žrtvi režima koje su rehabilitovane od nepravednih osuda u političkim procesima posle Drugog svetskog rata, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Komisija je oštećenima, mahom zatvorenicima koji su kazne služili na Golom otoku, poslala sporazume o odšteti s predloženm iznosima na usaglašavanje i ukoliko ih prihvate, biće im isplaćeno ukupno 13,7 miliona dinara, objasnio je Homen i ukazao da je svih 15 osoba rehabilitovano odlukama suda tokom 2007. godine.

Ne želeći da otkriva imena političkih zatvorenika, Homen je naveo da im se obeštećenje dodeljuje zbog dana provedenih u zatvoru i oduzimanja građanskih prava. Prilikom određivanja iznosa odštete Komisija se rukovodila rešenjima koja su prihvaćena u celom regionu, od sedam evra po danu provedenom u zatvoru.

Najniža odšteta iznosi 266.000 dinara i trebalo bi da je dobije žena koja je godinu dana provela na Golom otoku 1950, dok je najviša naknada od dva miliona dinara ponuđena političkom zatvoreniku koji je u tom zatvoru proveo 2.920 dana - od 1949. do 1956.

Pravo da podnesu zahtev za naknadu štete, prema rečima državnog sekretara, imaju sve rehabilitovane osobe. Sudovi u Srbiji su za nepunih pet godina od početka primene Zakona o rehabilitaciji, rehabilitovali 1.870 ljudi, naveo je on i napomenuo da je Komisija koja je počela rad u februaru do sada primila 190 zahteva za naknadu štete.

Rehabilitacija, koja je osnov za naknadu štete, podrazumeva poništenje sudskih presuda kojima su žrtvama političkog progona, zbog neslaganja s tadašnjim režimom, bili oduzeti čast i ugled, sticanje prava na penzijski staž i mesečnu novčanu naknadu, na zdravstvenu zaštitu, na vraćanje konfiskovane imovine ili obeštećenje i pravo na rehabilitacionu naknadu.

Samo pred Višim sudom u Beogradu krajem prošle godine bilo je u radu 307 predmeta rehabilitacije, a u prvih pet meseci ove godine primljena su 92. Pred tim sudom vode se postupci za vraćanje časti i ugleda kneza namesnika Pavla Karađorđevića, generala Dragoljuba Draže Mihailovića, generala Milana Nedića, profesora Slobodana Jovanovića, ministra Milana Antića, profesora Lazara Markovića.

 

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment