Friday, June 22, 2012

Dražina rehabilitacija: Lažni dokazi protiv đenerala / "Novosti" June 22, 2012


Novosti
E. R.
22. jun 2012. 12:31 > 19:32
June 22, 2012

U nastavku postupka za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića svedočio istoričar Bojan Dimitrijević: Na suđenju su predstavljena tri dokumenta za koja je utvrđeno da su falsifikati

Cilj tužioca Miloša Minića koji je podigao optužnicu protiv komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića i predsednika veća sudije Mihaila Đorđevića, bio je da ustanove ravnogorske zločine u Srbiji. Mihailović nije imao na raspolaganju dokaze koje je imao Miloš Minić, sve je stizalo sa kašnjenjem, nisu pozivani ni svedoci iz savezničkoh vojski - ovako je u petak u procesu rehabilitacije svedočio istoričar Bojan Dimitrijević.

Na samom suđenju, kako je objasnio Dimitrijević, predstavljena su tri dokumenta za koja je utvrđeno da su falsifikati. Dva su njegova navodna pisma Alojzu Stepincu i Anti Paveliću koja datiraju iz marta 1945. Uprkos tome što je Draža negirao i da je ikada napisao ta pisma, ona su se našla kao dokaz u presudi kojim se opravdava njegovo streljanje.

- Treće pismo je njegova navodna naredba komandantima u Crnoj Gori od 10. decembra 1941, kojom je dozvolio da se čine zločini protiv pripadnika komunističkog pokreta. Analiza dokumenata je pokazala da on nikako nije mogao da ga potpiše u tom periodu zato što se krio od nemačke potere u okolini Ravne gore. Pored toga, nije imao ni radio-komunikaciju, a nije ni poznavao komandante u Crnoj Gori - rekao je Dimitrijević.

Postupak se nastavlja u oktobru [2012].


PARTIZANI I ČETNICI NE ODUSTAJU

OKO 10 sati ispred zgrade Višeg suda okupile su se pristalice četničkog pokreta, grupa koja se predstavila kao SKOJ i "Žene u crnom". Ljubitelji Draže pevali su četničke pesme, dok su ostali, koji su protiv rehabilitacije, pevali partizanske.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:385321-Drazina-rehabilitacija-Lazni-dokazi-protiv-djenerala


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment