Wednesday, September 22, 2010

Откривен споменик четничком команданту Вуку Калајитовићу Калајиту (1913-1948)

командант Калајитовић (лево)


Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета
September 22, 2010


Четничком команданту Вуку Калајитовићу Калајиту (1913-1948), 21. септембра је откривен споменик поред пута Нова Варош - Ивањица.

Споменик Калајитовићу, који је током Другог светског рата био командант Милешевског корпуса Југословенске војске у отаџбини, открили су у присуству великог броја људи из целе Србије његови саборци Гаврило Чкоњевић из Штиткова и Миломир Танасковић из Пријепоља.

Парастос Калајитовићу и његовим саборцима служио је владика милешевски Филарет са свештенством и монаштвом Милешевске епархије Српске православне цркве.

– Потомак славних кнезова Рашковића, официр који се определио за краља и отаџбину и одан ђенералу Дражи Михаиловићу, храбро је погинуо на Златару а гроб му се не зна – написано је на споменику четничком команданту.

О Калајитовићу и судбини српског народа окупљенима је говорио академик и историчар Веселин Ђуретић. Средства за споменик обезбедили су Београђани рођени у том делу западне Србије Војин Вучићевић из Штиткова, Рајко Добросављевић из Котраже код Гуче и Радиша Томашевић из Пријепоља.

 
http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=235&Itemid=1
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment