Thursday, September 02, 2010

SAOPŠTENJE od UDRUŽENJE „OTKRIĆEMO ISTINU“

Dusan Niklanovic


The following was provided courtesy of Mr. Bane Jevtic.


SAOPŠTENJE

Dušan Niklanović

Jedna od najtragičnijih etapa zlog puta na koji se 6.decembra 1944.uputio iz Podgorice ka Sloveniji takozvani Veliki zbjeg kojega je činilo izmedju 15.000 i 20.000 ostataka kraljevske vojske u otadžbini,osamdeset sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske,veliki broj civila,intelektualaca,žena,djece i staraca,,svakako je mjesto Majevac,nedaleko od Doboja,u Bosni i Hercegovini.U tom mjestu je u noći izmedju 7 i 8 marta 1945.od strane partizanskih snaga ubijena cijela jedna bolnica,prepuna tifusara i ranjenika.I to na zvjerski način,kakav se gotovo ne pamti u istoriji ratovanja.

Udruženje „Otkrićemo istinu“ iz Budve,poslije izdavanja obimne i po ocjenama kritike izvanredne knjige „Pucaj,rat je završen“,odlučilo da pobliže rasvijetli „slučaj Majevac“,koji je šest i po decenija prekriven velom tajne,koja je rezultat dekreta ćutnje koji je usmeno saopštila i dosledno sprovodila jedna vlast,plašeći se da se sazna istina o zločinu velikih razmjera.U bolnici u Majevcu je te noći pobijeno na stotine bolesnika,čije su kosti razasute po obroncima ovog lijepog sela.

Udruženje iz Budve,baš kao što je radilo i kada su u pitanju slovenačke grobnice,koje su otkrivene uz pomoć Državne komisije za otkrivanje grobnica iz krvavog proljeća 1945.nastoji da na dostojanstven način otkrije grobove na Majevcu i oko njega, sahrani posmrtne ostatke u zajedničkoj kosturnici. Ona je,zajedno sa spomenikom stradalima,podignuta u Majevcu, zahvaljujući braći Dušanu i Vladu Niklanoviću iz Budve.

Udruženje „Otkrićemo istinu“ je do sada uspjelo,zajedno sa nekoliko entuzijasta iz ovih krajeva,da u samo dvije jame ekshumira 23 ostatka kostura ubijenih. Otkopavanje grobnica je počelo proljetos i biće nastavljeno.

Poslije 65 godina, krajem oktobra 2010.godine,nakon sahrane u zajedničku kosturnicu biće održan parastos,za koji je, kao i za podizanje spomenika i kosturnice, dobijena saglasnost SPC.

Udruženje ističe da ima saznanja o desetinama jama u kojima počivaju zemni ostaci ubijenih iz Grblja, Budve, Herceg Novog, Cetinja, Nikšića, Danilovgrada, Mojkovca, Berana,ali i iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Udruženje „Otkrićemo istinu“ posebno naglašava da radi kao apolitična, nevladina organizacija,čiji je prevashodni cilj pravo na grob,jedno od najstarijih u ljudskom rodu. Takodje se podvlači da je u ovom poslu za sada potpuno izostala pomoć zvaničnih crnogorskih vlasti u ovom humanom poslu,iako ih na tako nešto obavezuju medjunarodne konvencije. Njima se Udruženje obraćalo više puta,ali svaka pomoć je izostala, kako kada su u pitanju slovenačke, tako i grobnice Majevca.

Stoga se,moramo, kažu u Udriuženju „Otkrićemo istinu“ sami okupiti i smoći snage i sredstava da skinemo tajnu sa nasilno umorenih, i dostojno ih sahranimo.


UDRUŽENJE „OTKRIĆEMO ISTINU“


P r e d s j e d n i k


Dušan Niklanović


Budva, August 2010.


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment