Tuesday, September 14, 2010

РЕЧ ЕНГЛЕЗИМА






Они, које сте ви, људи Велике Британије, нарочито британска елита, помагали, а због ваше неутољиве глади за престижом у свету, Тито и његови партизани и Совјети, руку крвавих, су заувек оставили горко и тамно завештање. Ви сте увелико допринели том завештању, па је тако исто постало и ваше. Ви сте им помогли да ураде оно што су урадили у нашем делу света и били сте им савезници не само у рату него и у Дражином уништењу, из разлога који је само вама био познат.


Како сте могли да живите са таквим завештањем, он није могао да разуме. Он се надао да ћете једног дана, кад сагледате шта сте урадили, то признати , да ћете се покајати, не због онога што сте учинили њему и његовим четницима, већ због онога што сте учинили његовом народу, који сте осудили на пропаст својим одлукама и својим акцијама. Али то је остала само нада.


Он се зове Дража Михаиловић. Он је погубљен после рата, 17. јула 1946. године. До данашњег дана нема му гроба јер су га сакрили од света. Можда ће једног дана и то бити исправљено. Или је и то само нада.


Он је рођен у малом граду у Србији - y Србији у којој ће остати и да умре и зато је одбио да напусти своју земљу иако му је дата могућност да избегне судбину.


Он је био војник и то је остао кроз цео живот. Време које је провео на земљи је обележено ратовима, ратом иза рата, иза рата. У сваком је учествовао и увек хумано, а што му је омогућило да обстане у сваком окршају.


Иако је носио чин генерала, он је једино био војник који је покушао да сачува слободу за свој народ.  


  



Александра и Раде Ребић

Драгољуб-Дража Михаиловић
и
Други Светски Рат:
Историја Једне Велике Издаје

2003

pp. 10-11


*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment