Thursday, September 02, 2010

Draža na sudu - Zakazano ročište za rehabilitaciju vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića zakazano je za 16. septembar, 2010 u Višem sudu u Beogradu

Dragoljub Mihailović


Novosti Online

August 27, 2010

N.P.


Ročište povodom rehabilitacije vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića zakazano je za 16. septembar u Višem sudu u Beogradu, rekla je u petak za "Novosti" portparol ovog suda Dušica Ristić.

Iako je njegov unuk Vojislav Mihailović zahtev za rehabilitaciju podneo još 2006. godine, ovo je tek drugo ročište, pošto je prethodno održano u Okružnom sudu u Beogradu.

- Do sada je trajao postupak prikupljanja dokaza, za šta smo se obratili Istorijskom arhivu u Beogradu, kao i Vojnom arhivu. Ovo će biti prvo ročište otkako je predmet početkom ove godine prebačen u Viši sud - rekla nam je Dušica Ristić.

Vođa četničkog pokreta je 15. jula 1946. godine osuđen na smrt uz prethodno oduzimanje svih građanskih prava. Ubrzo posle te presude, Draža je streljan kao državni neprijatelj broj jedan, a do danas nije javno objavljeno gde je i kada ubijen, niti gde je sahranjen.

Zahtevu za rehabilitaciju i vraćanje građanskih prava Draži Mihailoviću, februara prošle godine, pridružili su se i Srpski liberalni savet s akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima.




http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:297788-Rociste-za-rehabilitaciju-Draze-Mihailovica-16-septembra


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment