Thursday, September 09, 2010

SUBNOR: Rehabilitacija Draže Mihailovića neprihvatljiva

BEOGRAD 09. 09. 2010

(September 9, 2010)

TANJUG


Rehabilitacija generala Dragoljuba Mihailovića bila bi pravno i politički neprihvatljiv čin, kojim bi država indirektno potvrdila učešće u njegovim zločinima tokom Drugog svetskog rata, ocenili su danas Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR), Društvo za istinu i Savez antifašista Srbije

Na konferenciji za novinare zakazanoj povodom ročišta o rehabilitaciji Draže Mihailovića, zakazanog za 16. septembar, zamenik predsednika Republičkog odbora SUBNOR-a Miodrag Zečević izjavio je da pokušaj rehabilitacije Mihailovića predstavlja ponižavanje celokupne narodno-oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata u kojoj je više od 300.000 ljudi izgubilo život.

"Eventualnom rehabilitacijom Mihailovića, opravdala bi se njegova saradnja sa okupatorom, zločini koje je on činio protiv svog naroda, kao i njegova borba protiv pokreta za slobodu", rekao je Zečević.

On je naveo da je general Mihailović u javnom sudskom procesu u leto 1946. godine, na osnovu ličnog priznanja i dokaza o zločinima četnika i saradnji sa okupatorom, osuđen na streljanje 17. jula iste godine.

Prestavnici SUBNOR-a, Društva istine i Saveza antifašista Srbije uputuli su pisma predsedniku Borisu Tadiću, kao i Višem sudu u Beogradu, u kojima se traži odbijanje zahteva za rehabilitaciju Mihailovića.

Zahtev rehabilitaciju i vraćanje građanskih prava podneo je 2006. godine Mihailovićev unuk, Vojislav Mihailović, zatraživši poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je njegov deda osuđen na smrt uz prethodno oduzimanje svih građanskih prava.

Zahtevu za rehabilitaciju pridružili su se i Srpski liberalni savet, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, a ročište je zakazano za 16. septembar.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/132708/SUBNOR%3A+Rehabilitacija+Dra%C5%BEe+Mihailovi%C4%87a+neprihvatljiva.html

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment